Araba Sevdası

En Son Değerlendirmeler

Profil Resmi
8 puan

Dönemini fazlasıyla güzel anlatan bir kitap. Tavsiye ederim.

Profil Resmi
9 puan

cumhuriyet dönemi yazarlarını severim .kitap akıcı ve edebi açıdan değerli bir kitap.

4 puan

Ödevim için okuduğum bir kitap Araba Sevdası. Ilklerden olduğu her şekilde anlaşılıyor, sıkıcı betimlemeler ve klasik bir konu... Sevmedim.

1 puan

çook sıkıldıım

Profil Resmi
4 puan

Konusu klasik bir kitaptı, lisede çok dinledik. Biraz sıkıldım, Allah'ım, neyse ki bitti..

Profil Resmi
4 puan

hayal dünyasında yaşanmış ve duygulara cok yer verilmiş

5 puan

Okumasanız da olur..

10 puan

neredeyse Fransızca konuşacaktım öğrendim resmen çok eğitici bir kitap oldu bana

10 puan

Okudugum en eglenceli klasikti.

7 puan

Pek hararetli okuduğum bir kitap olmasada gerçekliği gözler önüne sermekte çok başarılı bir kitaptı.

5 puan

Edebi değerini Türk Edebiyatında ilk realist roman olma özelliğinden alan bu eserin, naçizane fikrimce okura en büyük katkısı günümüzdeki realist roman ile kıyas imkanı vermesidir.Eser Osmanlıca ( Aslında Osmanlıca diye bir dil yoktur Arap alfabesi ile yazılmış Türkçedir.) bilmeyenlerin yer yer zorlanacağı bölümler içermektedir. Yanlış batılılaşmayı anlatmaya çalışan yazarımız Bihruz Beye (romanın baş karakteri) fazlaca Fransızca sözcükler kullandırmış bu da romanın akıcılığını negatif etkilemiş. yine de okumaya değer bir garip aşk hikayesi...

10 puan

bana çok keyif veren bir kitaptı. özellikle yazarın kendi kahramanıyla ince ince alay etmesi beni çok eğlendirdi.

Profil Resmi
5 puan

Zamanına göre iyi bir romandır ancak okurken sıkıldım.Geçmişin alaturka-alafranga çatışması da işleniyor eserde.

2 puan

Okuduğum en gereksiz kitap.

10 puan

Türk edebiyatının ilk realist romanı olması ve romanın geçtiği tarih bile bu kitabı fazlasıyla okumaya layık kılıyor.19.yy sonları istanbulunun en güzel bahçelerinin arasında bulacaksınız kendinizi.

2 puan

Maalesef, üzülerek söylüyorum. Kitabı hiç ama hiç beğenmedim. Dili çok güzel, cümleler ve özellikle yabancı dillerin ve türkçenin kullanımı açısından ders kitabı olabilir. Ama kurgu ve konunun işlenmesi hiç hoşuma gitmedi. Kitabı okudum ama kitapta kesinlikle bir konu yok.

*SPOILER :
Bir adam aşık oluyor, o aşık olduğunu öldü zannediyor ve ölmediğini öğreniyor ve o kadar tüm kitap boyunca aşık olduğu kadında ölmediğini öğrendiği anda halinden tavrından tiksiniyor ve ordan hızlıca uzaklaşıyor.

Koca kitapta sadece bu anlatılıyor. Bitmesi için hızlıca zorlaya zorlaya okudum.

9 puan

Klasik sevenler okusun . Türk Edebiyatının ilk realist romanı . Bihruz Bey ' in iç konuşmalarını okurken ağır empati yaşıyacaksınız

6 puan

Türk Edebiyatının realizm türündeki ilk eseri olduğu hatırlanarak okunması gereken bir eser. Tanzimat Dönemi tasviri olsun, alafranga yaşam meraklısı karakterleri olsun son derece gerçekçi bir dille aktarılmış. Ayrıca bilinç akışı tekniğinin de ilk örneği olduğundan başkarakterin düşünceleri ilk kez okuyucuyla paylaşılmıştır. Tabi şimdi envai çeşit türden eser okuma şansımız olduğundan çok sıradan geliyor. Aslında sanatın tüm dallarında aynı sıkıntı var. Bu sebeple bugün sahip olduğumuz sınırsız seçenekleri ve bol çeşitliliği başlatanın bu ilk örnekler, bu cesur adımlar olduğunu unutmamak gerek.

Yazım dili biraz ağır ve Fransızca temelde söktürecek kadar yoğun kullanılmış. Mizahi yönü ise döneminin görülmemiş teknikleri yanında çok zayıf kalıyor. Bu konudaki en isabetli eleştiri Tanpınar' dan gelmiş. Asıl mizah hikayenin işlenişinde değil yazarın kendi karakterini tiye almasında bence.

geri ileri