Anarşist Bir Antropolojiden Parçalar

En Son Değerlendirmeler

10 puan

Graebe'in bu kitabı Anarşizm'in tanımı ile açılıyor. İlk ve ikinici bölümde anarşist ilişki biçimleri, hiyerarşik olmayan toplum mümkün mü? sorusu etrafında literatür özeti veriliyor.
Halihazırdaki Anarşist Antropoloji üçüncü bölümü oluşturuyor. Duvarları havaya uçurmak başlıklı dördüncü makale ardından, GraeberVar Olmayan Bilimim Öğretileri üzerine tartışma açıyor. Son bölümde ise Antropoloji başlığıyla kitabı tamamlıyor.
Anarşizm'i "... pratik hakkında etik bir söylem" olarak ele alan Graeber, toplum içinde "entellektülerin rolü doğru stratejik analizlere ulaşıp, sonra da kitlelere önderlik edebilecek bir seçkinler sınıfı oluşturmak değildir. Peki, ... nedir?" diye soruyor. "... dünyada fiilen var olan kendi kendini yöneten toplulukların, piyasa dışı ekonomilerin ..." incelemesini tarihçilerden ve sosyologlardan çok antropologlar olduğunu belirten Graeber, bu türden etnografik çalışmaların, anarşizmle antropolojiyi "tuhaf biçimde yakınlaştırdığını" ifade ediyor.
Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından yayınlanmış, akademisyen olan Bengü Kurtege Sefer'in özenli çevirisiyle rahatça okunan, üzerinde çok düşünüp, tartışmak isteyeceğiniz keyifli bir kitap.

geri ileri