72. Koğuş

En Son Değerlendirmeler

7 puan

http://moonlightcat13.blogspot.com/2015/04/sevgili-pinucciann-duzenledigi-bahar.html

6 puan

Orhan kemalin ustalığını konuşturduğu bir kitap yine,nedense filmini sevemedim zaten kitapların filimlerini yapınca çok azı kitaba abağlı kalıyor eserin adıı kullanıp reytink adına katdeliyorlar güzelim eserleri

11 yıl, 10 ay
Profil Resmi
10 puan

Orhan Kemal'in en sevdiğim kitabı.Oldukça sade olmasına rağmen sıkılmadan okudum.

9 puan

Orhan Kemal'in okuduğum ilk kitabıydı.Diyaloglar, karakterler o kadar samimiydi ki kitabı bitirmeden bırakamıyorsunuz.

10 yıl, 10 ay
8 puan

Aşk insanı ne hale getiriyor..

Profil Resmi
10 puan

Bu kitap bir Orhan Kemal şaheseridir...
Edebiyatımızda neredeyse hiç konu edilmeyen, artık unutulmuş olan bir gerçekliği, hapishanelerdeki ''adembabalar'' ı konu alıyor bu roman...
İnsanın açlık ile birlikte ar,edep,namus,ahlak arasındaki ilişkiyi o kadar güzel anlatmış ki Orhan Kemal..
İnsanın para uğruna ne kadar alçabileceğini, açlığın insanı nasıl ahlaksızlaştırdığını müthiş bir hikaye ile anlatıyor üstat...
Türk sineması bu önemli kitabın bir kaç kez filmini çekti... Onlarda izlenmeye değer güzellikte
Kısacası bu kitabı okuyun okutturun..

8 puan

Çok tahmin edilebilir bir olay örgüsüne haiz olsa da derinliğiyle birlikte güzel bir tadı var kitabın. İlk Orhan Kemal deneyimim fena değildi.

8 puan

Kitabı okurken mapushane diyalogları o kadar gerçekçi geldi ki baya bir gülerek okudum.

10 puan

İçinizi katmerleyecek çok sıcak ve samimi bir hikaye. Okurken, parasızlık, açlık, insanlık, vicdan, aşk ve diğer duyguları yoğun yoğun yaşıyor, kitabı elinizden bırakamıyorsunuz.

10 puan

http://mabelard.blogspot.com.tr/2014/04/insan-haysiyetinin-72kogusla-imtihan.html

Türk edebiyatına birbirinden değerli romanlar bırakan Orhan Kemal’in; 1950’li yıllarda önce uzun hikâye, sonra oyun formatında yazdığı kült eseri “72.Koğuş”, “Koğuşta izmaritine zar atılıyordu” cümlesiyle başlar. Bu çarpıcı cümle; bir yandan işledikleri suçla birlikte kaderiyle oyun oynamış, özgürlüğünü kaybetmiş yoksul insanların cezaevinde içine düştükleri durumu özetlerken, bir başka yönden de okurun belleğini Aristo’nun “kullanacak kuvvetin, dağıtacak himmetin yoksa kıymetinde yoktur” sözündeki “himmet ve kıymet” kavramlarıyla yüzleştirir.

9 puan

İçime işleyen bir hikayeydi buradaki...
İnsan doğasının hiç değişmeyen yüzü vurgulanmış bu minik mi minik romanda. Açlık ve sefaletin insan üzerinde yarattığı aciz ve acınası durumu gözler önüne sermiş Orhan Kemal.
Paranın her yerde para olduğu ve insanı ne derece düşürebileceğini ; aynı zamanda açlık ile beraber namus ve ahlak kavramlarının ne derece insanda çöküntü yarattığını müthiş bir dille hiç sıkmadan aktarmış yazar.

Kaptan'ın yiğitliğinin ve arka planda yaşadığı aşkının, hiç istisnasız çevresi tarafından sömürülüşünü insanlık ayıbı olarak aktarmış bizlere.
Günümüzde hala devam eden ve masumiyetliklerin tükendiği, acıların bolca süregeldiği bu dönemde, çakal ve tilkilerin arsız meydanlarından sakınmak için şehir dansı yapar olduk.

7 puan

Filminini de izlemiştim.50 li yıllarda hapishanelerde yaşanan insanlık dramını sade bir dille anlatıyor.Tavsiye ederim.

9 puan

Ilk okudugim kitaplardan biriydi. Beğenmiştim olayları.

geri ileri