Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı

Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı roman, otobiyoğrafi ve felsefi deneme türlerinin sınırlarını genişleten; bütün bir akılcılık gelenegini sorgulayan benzersiz bir kült kitap. Hikaye bir adamın, oğlu ve iki arkadaşıyla birlikte yaptığı uzun bir motosiklet yolculuğundan oluşuyor. yolcular, metalik- plastik yalnızlıkların hüküm sürdüğü, özdeki çirkinliklerin yapay bir stil cilasıyla kapatılmaya çalışıldığı, stilize nesneler, stilize insanlar ve ilişkilerle dolu bir hayatın yaşandığı Amerikan kentlerinden, sapa dağ yollarından, uçsuz bucaksız düzlüklerden geçer, bir dağa tırmanır ve en sonunda okyanusa varırlar. Adam yolculuk boyunca bir de İç Yolculuk yaşamakta, başka doruklarda gezinmektedir. Kendi deli geçmişine, aklın ötesine yolculuk yapmaktadır. Akılcılık dediği hayaletin peşinde antik Greklerden modern bilim felsefesine kadar bütün Batı düşüncesini kat eder. Etrafındaki bütün çirkinliğin, sahteliğin sebebi olduğunu söyleyen teknolojiyi suçlamaz. Sorun, teknoloji üreten insanlarla ürettikleri nesneler arasındaki ilişkidedir. Bunun da temelinde gerçekliği, özne ve nesne diye uzlaşmaz karşı kutuplar koyutlayarak kavramaya çalışan Akıl anlayışındaki genetik bir bozukluk yatar. Bu anlayış, Nitelik sorunuyla hesaplaşamaz. Bir sanatçının yapıtını oluşturduğu, ir tamircinin bir motosikleti özenle tamir ettiği saf Nitelik anlarında özne ve nesne özdeştir. Bir yanda insan, bir yanda dünya / nesne yoktur. Değer yoksa olgu da olamaz. İyi gerçekliğin bir biçimi değildir, kendisidir. Pirsige göre dünyayı politik programlar oluşturarak düzeltemezsiniz, bunlar ancak temeldeki değerler sisteminin doğru olması durumunda işe yarar. Dünyayı düzeltmenin yeri önce kendi yüreğimiz, kafamız ve ellerimiz ve onlardan çıkan iştir. Bu yüzdende insanoğlunun yazgısını düzeltmekten değil, motosikletin nasıl onarılacağından söz eden bir kitaptır bu. Çünkü gerçek motosiklet, kendimiz denen motosiklettir.

Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı roman, otobiyoğrafi ve felsefi deneme türlerinin sınırlarını genişleten; bütün bir akılcılık gelenegini sorgulayan benzersiz bir kült kitap. Hikaye bir adamın, oğlu ve iki arkadaşıyla birlikte yaptığı uzun bir motosiklet yolculuğundan oluşuyor. yolcular, metalik- plastik yalnızlıkların hüküm sürdüğü, özdeki çirkinliklerin yapay bir stil cilasıyla kapatılmaya çalışıldığı, stilize nesneler, stilize insanlar ve ilişkilerle dolu bir hayatın yaşandığı Amerikan kentlerinden, sapa dağ yollarından, uçsuz bucaksız düzlüklerden geçer, bir dağa tırmanır ve en sonunda okyanusa varırlar. Adam yolculuk boyunca bir de İç Yolculuk yaşamakta, başka doruklarda gezinmektedir. Kendi deli geçmişine, aklın ötesine yolculuk yapmaktadır. Akılcılık dediği hayaletin peşinde antik Greklerden modern bilim felsefesine kadar bütün Batı düşüncesini kat eder. Etrafındaki bütün çirkinliğin, sahteliğin sebebi olduğunu söyleyen teknolojiyi suçlamaz. Sorun, teknoloji üreten insanlarla ürettikleri nesneler arasındaki ilişkidedir. Bunun da temelinde gerçekliği, özne ve nesne diye uzlaşmaz karşı kutuplar koyutlayarak kavramaya çalışan Akıl anlayışındaki genetik bir bozukluk yatar. Bu anlayış, Nitelik sorunuyla hesaplaşamaz. Bir sanatçının yapıtını oluşturduğu, ir tamircinin bir motosikleti özenle tamir ettiği saf Nitelik anlarında özne ve nesne özdeştir. Bir yanda insan, bir yanda dünya / nesne yoktur. Değer yoksa olgu da olamaz. İyi gerçekliğin bir biçimi değildir, kendisidir. Pirsi... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
10 puan

Son 50 yılda yazılmış en güzel felsefe romanı... Ötesinde birşey yazılmadı. Lila ile devam edince bu kitabın değeri ortaya çıkıyor.

9 puan

Yol mu yolculuk mu(?) sorununa yol diye cevap verenlere öneririm.Belki Zen kısmına çok deginmiyor ama kişinin yolculuk ve varoluşu üzerine keyifli okumalar sunuyor.
ve her yolculuk öncesi için Camel dinlemeli.

7 puan

yolculuk kitabı


Baskı Bilgileri

383 sayfa
Ayrıntı Yayınları tarafından yayınlandı


ISBN
9755390898

Diğer baskılar


Etiketler: roman

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

filim_adam banakil jr. tiyu endergelisenosasunaatakları leuhrall
7 kişi

Okumak İsteyenler

slvalacahan redline
2 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski