Uluğbeyin Hazinesi

Adil Yakubov..O, romancılıkta bir dev, emsalsiz bir kalem, başlı başına bir ekol, ulaşılmaz bir zirve ve ustaların ustasıdır..İyi bir roman yazmak, okuyucuya elinden bırakmadan okuyabileceği eser sunmak, öyle kolay iş değildir. Bizde son yıllarda iyi romancı çıkmıyorsa, hâlâ vitrinleri eski klasikler süslüyorsa, bunun sebebi eline kalem alan ve romancı, yazar olarak geçinen pek çok kişinin çile ile yoğrulmamasıdır.Gerek Batıda, gerek Rusyada ve gerekse Türkistanda yetişmiş en gözde yazarların, eserleri klasikleşmiş kalemlerin hayatları çile ve ızdıraplarla doludur. İşte, Adil Yakubov da çileyle, ızdırapla, acıyla yoğurulmuş bir ustadır. Onun başyapıtı Uluğbeyin Hazinesini okuyunca bu sözlerin bir mübalağa olmadığını, Cengiz Aytmatovun bu kitabı neden yastık altından eksik etmediğini, yazarla her karşılaşmasında üstadım diyerek hitap edişini daha iyi anlayacak ve hak vereceksiniz.Sayın İlber Oltaylının da işaret ettiği gibi İki tane ansiklopedi maddesi okuyarak tarihi roman yazılmaz!Uluğbey, henüz Batıda astronomi yeni yeni bilinirken, kurduğu rasathaneyle Biruninin yarım kalan çalışmalarını tamamlayan, insaflı bir padişah ve emsalsiz bir ilim adamı. Ama ne yazık ki, bazı tarikatlerin kışkırtmasıyla iktidar hırslığı oğlu Abdüllatif tarafından katledilir.Ali Kuşçu.. Uluğbeyin çilekeş asistanı. 317 eser sahibi.. Fethiye adlı eseri üç asır Osmanlılarda ders kitabı olarak okutulan büyük matematikçi ve astrolog, eski tabirle müneccim. Fatihin anlı şanlı kadırgalarla karşılattığı, kol kanat gerdiği bir ilim adamı.Kalender Karnaki ve Hurşide Banunun sonu ölümle biten, acıyla dolu aşkı..Nobel ödülü gibi tamamen siyasi amaçlarla dağıtılan ödül almış bir eser değil, okuyucusunun gönlünde taht kuran, tam 27 dile çevirilmiş gerçek bir Türk dünyası klasiği!Bir roman, ancak bu kadar olur!

Adil Yakubov..O, romancılıkta bir dev, emsalsiz bir kalem, başlı başına bir ekol, ulaşılmaz bir zirve ve ustaların ustasıdır..İyi bir roman yazmak, okuyucuya elinden bırakmadan okuyabileceği eser sunmak, öyle kolay iş değildir. Bizde son yıllarda iyi romancı çıkmıyorsa, hâlâ vitrinleri eski klasikler süslüyorsa, bunun sebebi eline kalem alan ve romancı, yazar olarak geçinen pek çok kişinin çile ile yoğrulmamasıdır.Gerek Batıda, gerek Rusyada ve gerekse Türkistanda yetişmiş en gözde yazarların, eserleri klasikleşmiş kalemlerin hayatları çile ve ızdıraplarla doludur. İşte, Adil Yakubov da çileyle, ızdırapla, acıyla yoğurulmuş bir ustadır. Onun başyapıtı Uluğbeyin Hazinesini okuyunca bu sözlerin bir mübalağa olmadığını, Cengiz Aytmatovun bu kitabı neden yastık altından eksik etmediğini, yazarla her karşılaşmasında üstadım diyerek hitap edişini daha iyi anlayacak ve hak vereceksiniz.Sayın İlber Oltaylının da işaret ettiği gibi İki tane ansiklopedi maddesi okuyarak tarihi roman yazılmaz!Uluğbey, henüz Batıda astronomi yeni yeni bilinirken, kurduğu rasathaneyle Biruninin yarım kalan çalışmalarını tamamlayan, insaflı bir padişah ve emsalsiz bir ilim adamı. Ama ne yazık ki, bazı tarikatlerin kışkırtmasıyla iktidar hırslığı oğlu Abdüllatif tarafından katledilir.Ali Kuşçu.. Uluğbeyin çilekeş asistanı. 317 eser sahibi.. Fethiye adlı eseri üç asır Osmanlılarda ders kitabı olarak okutulan büyük matematikçi ve astrolog, eski tabirle müneccim. Fatihin anlı şanlı kadırgalarla karşılattığı, k... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
Profil Resmi
7 puan

Ali Kuşçu gibi bir bilim adamı tanımama vesile oldu.

9 puan

Hikaye Uluğ Bey'in oğlunun kendisine komplo kurup tahttan indireceğini anladığında en değerli kitaplarının gelecek nesillere aktarması için Ali Kuşçu'ya görev vermesiyle başlıyor. Ali Kuşcu bu değerli kitapları saklayabilmesine rağmen kendisi rasathanede kalarak şehzadeye esir düşer. Şehzade babasını öldürtür ve zamanın tarikat liderlerine uyarak zulüm yapar. Ali Kuşçu şehzadenin istediklerine uymadığı için zindana atılır. Ali Kuşçu'nun öğrencileri onu kurtarmak için planlar yaparlar. Bundan sonra olaylar zinciri Kalender Karnaki'nin aşkı ve Ali Kuşçu'yu kurtarmak için gösterdiği çabaları anlatır.


Baskı Bilgileri

Karton Cilt, 444 sayfa
Nisan2012 tarihinde, ileri Yayınları tarafından yayınlandı


ISBN
978-605-5452-30-8
Dil
Türkiye Türkçesi

Etiketler: tarihi roman

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

duru Berrededikyahu okumakhayattir yavuz akpolat chance
10 kişi

Okumak İsteyenler

Okumak isteyen bulunamadı.

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski