Samizdat: Hakikatlere Dayanacak Gücünüz Var mı?

Benim ülkemde; düşünce hayatın düşmanı, kötülüğün simgesi olarak görülür. Düşünsel değerlere tutkuyla bağlı, soru soran - arayan - kovalayan zihne sadece düşmanlık edilir. Düşünen insanın korunağı yoktur…

Benim ülkemde; iktidar ve güç uğruna hiçbir şeyden çekinmeyen her zorba güç, yalnızca kendi isteğinin onaylanmasını, gururunun okşanmasını ister…

Benim ülkemde; kafasıyla değil, ağzıyla konuşan yorumcular - açıklayıcılar, gerçekleri başka kalıplara sokarak özgürlüğü çürütmenin gönüllü aracılığını yaparlar…

Benim ülkemde; bir gazeteci - yazar hapse atılarak yayınevine, gazetesine baskı yapılarak, sonsuza kadar sessizliğe - unutuşa mahkûm edilmeye çalışılır…

Ama benim ülkemde; gerçekler de inatçıdır.
Mutlaka yazılır.
SAMİZDAT gibi…

Benim ülkemde; düşünce hayatın düşmanı, kötülüğün simgesi olarak görülür. Düşünsel değerlere tutkuyla bağlı, soru soran - arayan - kovalayan zihne sadece düşmanlık edilir. Düşünen insanın korunağı yoktur…

Benim ülkemde; iktidar ve güç uğruna hiçbir şeyden çekinmeyen her zorba güç, yalnızca kendi isteğinin onaylanmasını, gururunun okşanmasını ister…

Benim ülkemde; kafasıyla değil, ağzıyla konuşan yorumcular - açıklayıcılar, gerçekleri başka kalıplara sokarak özgürlüğü çürütmenin gönüllü aracılığını yaparlar…

Benim ülkemde; bir gazeteci - yazar hapse atılarak yayınevine, gazetesine baskı yapılarak, sonsuza kadar sessizliğe - unutuşa mahkûm edilmeye çalışılır…

Ama benim ülkemde; gerçekler de inatçıdır.
Mutlaka yazılır.
SAMİZDAT gibi…


Değerlendirmeler

değerlendirme
8 puan

Soner Yalçın’ın yeni kitabı ‘Samizdat’, Türkiye’nin 12 Eylül’ü tartıştığı bir dönemde raflardaki yerini aldı. Kitabın ismi ilk anda tuhaf gelebilir. Rusça “samizdat” “kendi” anlamındaki “sam” ve yayımcı anlamındaki “izdat” kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. Ağır baskı ve sansür koşulları altında ortaya çıkıyor. Baskı araçları ve fotokopi makinaları kontrol altında olduğu için muhalifler fikirlerini el yazısıyla kaleme alıyor. Bu yüzden “samizdat”ı aynı zamanda inadın ve düşünmekten, yani insan kalmaktan vazgeçmemenin adı olarak kabul etmek mümkün görünüyor.
‘Samizdat’ı okurken Yalçın’ın da inat ettiği görülüyor. Başta hükümet olmak üzere herkesin hızlı 12 Eylül muhalifi kesildiği günümüzde başına gelenler darbe günlerini aratmıyor. Önce tutuklanıyor; sonra yazı yazması engelleniyor. Gazetesiyle ilişkisi kesiliyor, ardından kitaplarını yayımlatamaz hale geliyor. Yalçın’ın tek çaresi kitabını kağıt-kalemle yazmak ve bunu yayımlayacak bir yayımcı aramaktır. ‘Samizdat’ işte böyle doğuyor. Kitabın alt başlığı da çok anlamlı. Soner Yalçın, 12 Eylül’ü alkışlayanların bile demokrasi havarisine dönüştüğü bir dönemde sanki herkesle dalgasını geçiyor ve “Hakikatlere dayanacak gücünüz var mı?” diye soruyor. Herkesin ve özellikle de darbe karşıtı olduğunu söyleyenlerin yanıtlaması gereken bir sorudur. Sahiden Türkiye’de neler olup bittiğini anlamaya ve cezaevlerindeki gazetecilerin neden orada olduğunu öğrenmeye cesaretimiz var mı?

Uyuyanları rahatsız etmek
Yalçın, cezaevinde yazdığı kitabını gözaltına alındığı ilk 29 günün etrafında şekillendirmiş. Kitapta özgürlük tutkusu, hasret, evlat sevgisi, öfke, inat gibi insana dair birçok şey varsa da ‘Samizdat’a bir cezaevi kitabı demek mümkün değil. Yalçın kitabında kendi başına gelenleri aktarmakla yetinmemiş; cezaevinde karşılaştığı Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy davalarının ünlü sanıklarından yola çıkarak söz konusu davalar hakkında da pek çok şey anlatmış. Örneğin, Oktay Yıldırım’la birlikte hücrede kalışını anlatırken, Ergenekon Davası’nın temeli sayılan Ümraniye bombalarının dünya hukuk tarihine geçecek hikâyesinden de bahsetmiş. Nasıl gözaltına alındığını yazarken, daha önceki aramalar esnasında “sehven” yapılan hatalara da değinmiş. Bilgisayarlarına virüs yoluyla girdiği tespit edilen dosyalardan bahsederken, telefonlara “sehven” yüklenen numaraları, karakol yolunda birden çoğalan CD’leri ihmal etmemiş. Cezaevinde bütün iddianameleri, dava tutanaklarını titizlikle inceleyen Yalçın bütün bunlara bir de kişisel gözlemlerini eklemiş. Kaldığı hücrede elini kulağına götürerek sekiz saat boyunca hayali cep telefonuyla konuşanlar, akıl hastaları, şeyhler, telefonuna kontür alamazken helikopter ihalesine girenler, kontrole gelen sanıkların hasta olduğunu söyledikleri için örgüt üyesi ilan edilenler… Yalçın’ın o kendine has akıcı üslubuna rağmen Samizdat’ı okurken insanın üzerine bir ağırlık çökmesi kaçınılmaz.

12 Eylül gibi
‘Samizdat’ı aynı zamanda bir çığlık olarak da değerlendirmek mümkün. Soner Yalçın kitabında gözaltına alındığı günden itibaren basında kendisi aleyhinde yürütülen kampanyaya da cevap veriyor. Tıpkı 12 Eylül günlerinde olduğu gibi kulaklarına fısıldananları sormadan, soruşturmadan yazanlarla, gazeteciliği polislikle karıştıranlarla hesabının bitmediğini söylüyor. Ama basınla ilgili yazılanlar bunlarla sınırlı kalmıyor. ‘Samizdat’ta ortaya ciddi iddialar da atılıyor. Örneğin Yalçın kitabında tutuklanmadan önce kendisine ortak program yapmayı teklif eden, ısrarla Odatv’de yazar olmak isteyen isimlerin operasyon sonrasında kanal kanal dolaşarak aleyhinde konuştuklarını söylüyor. ‘Samizdat’ samimi ve bir o kadar da rahatsız edici bir kitap. Darbeyle hesaplaştıklarını iddia edenlerin yaptıklarını kırılıp dökülmeden, korkmadan, sansürsüz bir biçimde okuyucuyla paylaşıyor.

Profil Resmi
10 puan

Hakikatlere dayanacak gücünüz var mı? İki kez okunası... Kendinizi içeride, orada, yanıbaşlarında, bu hukuksuzluklara maruz bırakılmış olarak hissedin ve yüzleşecek cesaretiniz varsa, okuyun... Son sayfadan sonra kapağı kapattığınızda "Tüm bu olan biten, yaşananlarda, vatandaş olarak benim payım ne?" diye düşünmüyorsanız, tekrar okuyun, anlamamışsınız demektir...

Profil Resmi
8 puan

Puan konusunda sadece akıcılığa göre değerlendirdim,çünkü biraz siyasi bir dille yazılmış.
Ancak akıcı bir yazım dili var ,yer yer fazla kullanılmış olan kişi isimleri sizi bunaltıyor..Tarafsız gözle okunmalı..Ben prensip olarak belirttiğim gibi bundan sonra belgeye dayalı olmayan hiçbir kitabı okumayacağım.

9 puan

okudukca karamsarlastıgım ve aynı zamanda aydınlandığım bir kitaptı :))

9 puan

Soner Yalçın, araştırma-inceleme gibi belgesel niteliği taşıyan bir türü, adeta bir roman akıcılığıyla kaleme alıyor..
Kitabın kapağında sorduğu soru " Hakikatlere dayanacak gücünüz var mı? " mübalağa değil bire bir gerçeği yansıtan bir sorudur.Mutlak okunması gereken Soner Yalçın kitaplarının başını çekmektedir.
Kitaba ad olarak seçilen "Samizdat" ayrıca mânidardır.. Sovyet bloğunu oluşturan ülkelerdeki kaçak yayınları ve bu yayınların el altından dağıtılmasını kapsayan bir terimdir Samizdat..

6 puan

Güzel başladı fakat gereğinden fazla ayrıntıya gelmiş özellikle 200 lerdeki sayfaların anlatımında

Profil Resmi
10 puan

günümüz siyasetçilerinin yaptığı yalan dolan ve kumpaslarının iç yüzünü bu kitapta detaylı bir şekilde görüceksiniz.Artık uyan Türkiye.

10 puan

Siyasete ilginiz varsa bence Soner Yalçın ın bütün kitaplarını okumalısınız. Bu tarz kitapları çok okuyan birisi olarak şunu net söyleyebilirim ki Soner Yalçın gerçekten usta bir araştırmacı ve çok kültürlü bir yazar. Aynı tarzda yazan diğer yazarların kitaplarıyla karşılaştırdığımda kitapları inanılmaz derecede etkileyici. Siyasetçilerin tüm karanlık yüzlerini ayrıntılarıyla ve belgeleriyle etkiliyici bir şekilde gözler önüne seriyor. Yazarın tarih bilgisi de üst düzeyde olduğundan yaşanan günümüz olaylarını tarihteki benzer olaylarla örneklemesi insana ciddi bir bilgi birikimi sunmaktadır. Tüm kitapları altı çizilerek okunmalı!

10 puan

Soner Yalçın işte. Yine binlerce araştırma süzgecinden geçirip derleyip bizlere sunmuş. iyi de yapmış . karanlık yollara ışık olması dileği ile..


Baskı Bilgileri

Karton Cilt, 550 sayfa
Nisan2012 tarihinde, Kırmızı Kedi tarafından yayınlandı


ISBN
6055340339
Dil
Türkiye Türkçesi

Etiketler: inceleme

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

BirkanAyaz Semih B. paristap
3 kişi

Okumuşlar

direnmaral Miladras doganozmurat dovenci galadriel
96 kişi

Okumak İsteyenler

efla Vishnu toprak_kokusu* exiled Harryvikitap
37 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski