Râna

Yapıtlarını iki ayrı dilde kaleme alan nadir yazarlardan olan Osman Necmi Gürmen, uzun bir aradan sonra edebiyat dünyasına, Kanat Yayınlarından çıkan Râna kitabı ile geri döndü. Çok sarsıcı bir dönem kitabı olan Râna, yazar Osman Necmi Gürmenin kaleme aldığı 3. eseri. 1905-1928 yılları arasındaki dönemi akıcı bir dille ve çarpıcı olaylarla aktaran Osman Necmi, hassas ve akıllı Rânaya bu iki meziyetin fayda değil nasıl zarar verdiğini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Hep sorgulayan Râna ile, okurun da kendisini, çevresini, dönemi, kadını ve inancı sorgulamasını istiyor. Osman Necmi, okurun önce kalbine dokunuyor, kalbine yerleşiyor. Ünlü Fransız edebiyat dergisi Étudesin yazdığı gibi, Osman Necmi Gürmenin romanlarında hep şiirin müziği var...Osman Necmi, parçalanan imparatorluğun altüst olmuş tutucu dünyasında büyüyen, her şeyiyle yeniliğe gebe bir toplumun doğum sancılarında kıvranan, iki dünya arasında Râna ile, okurunu yakın tarihimize olağanüstü bir çekicilikle yolculuğa çıkartıyor.1927de İstanbulda doğan Osman Necmi Gürmen, Paris-İstanbul-Bodrum üçgeninde yaşıyor. O, 3 şehirli, 2 dilli bir yazar. Fransızca kaleme aldığı ilk romanı Lecharpe diris 1976 yılında Pariste Gallimard tarafından basıldı, 1977 yılında Hürriyet Yayınları tarafından Ebem Kuşağı adıyla yayımlandı. 2003 yılında Menler Yayınları, eseri Delibozuklar Çiftliği adıyla yeniden yayımladı. Osman Necminin Türkçe olarak kaleme aldığı ikinci romanı Kılıç Uykuda Vurulur, 1978de Hürriyet Yayınlarınca basıldı, 1979da Fransızcaya çevrilip Lespadon adıyla Gallimard tarafından yayımlandı, 1981de Norveççeye çevrilerek Oslodaki Aschehoug Yayınevi tarafından Sverdfisken adıyla basıldı. 2003 yılında Menler Yayınları Kılıç Uykuda Vurulurun yeni baskısını yaptı. Kitapseverlere, Rânanın yazarı Osman Necmi Gürmen ile ilgili olarak Francoise Xenakisden bir alıntı yapalım: Osman Necmi Gürmenin yazısı konuşuyor, patlıyor, dokunuyor!

Yapıtlarını iki ayrı dilde kaleme alan nadir yazarlardan olan Osman Necmi Gürmen, uzun bir aradan sonra edebiyat dünyasına, Kanat Yayınlarından çıkan Râna kitabı ile geri döndü. Çok sarsıcı bir dönem kitabı olan Râna, yazar Osman Necmi Gürmenin kaleme aldığı 3. eseri. 1905-1928 yılları arasındaki dönemi akıcı bir dille ve çarpıcı olaylarla aktaran Osman Necmi, hassas ve akıllı Rânaya bu iki meziyetin fayda değil nasıl zarar verdiğini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Hep sorgulayan Râna ile, okurun da kendisini, çevresini, dönemi, kadını ve inancı sorgulamasını istiyor. Osman Necmi, okurun önce kalbine dokunuyor, kalbine yerleşiyor. Ünlü Fransız edebiyat dergisi Étudesin yazdığı gibi, Osman Necmi Gürmenin romanlarında hep şiirin müziği var...Osman Necmi, parçalanan imparatorluğun altüst olmuş tutucu dünyasında büyüyen, her şeyiyle yeniliğe gebe bir toplumun doğum sancılarında kıvranan, iki dünya arasında Râna ile, okurunu yakın tarihimize olağanüstü bir çekicilikle yolculuğa çıkartıyor.1927de İstanbulda doğan Osman Necmi Gürmen, Paris-İstanbul-Bodrum üçgeninde yaşıyor. O, 3 şehirli, 2 dilli bir yazar. Fransızca kaleme aldığı ilk romanı Lecharpe diris 1976 yılında Pariste Gallimard tarafından basıldı, 1977 yılında Hürriyet Yayınları tarafından Ebem Kuşağı adıyla yayımlandı. 2003 yılında Menler Yayınları, eseri Delibozuklar Çiftliği adıyla yeniden yayımladı. Osman Necminin Türkçe olarak kaleme aldığı ikinci romanı Kılıç Uykuda Vurulur, 1978de Hürriyet Yayınlarınca basıldı... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
5 puan

Dili fazlasıyla ağır geldi. Yabancı kelimeler sıktı. Tarihi roman yazayım derken süslü dil zafiyetine uğramış bir roman.


Baskı Bilgileri

Karton Cilt, 457 sayfa
2007 tarihinde, Kanat Kitap tarafından yayınlandı


ISBN
975-8859-35-8
Dil
Türkiye Türkçesi

Diğer baskılar


Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

LaSangria
1 kişi

Okumuşlar

bilalante tugceirem ümitalyanak creatediscover sanemsevgili
17 kişi

Okumak İsteyenler

nrcnn syrsln
2 kişi

Takas Verenler

marisolino
1 kişi
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski