Otranto Şatosu

Edebiyat tarihçilerine ve tarihlerine göre, Gotik akımın ilk yapıtı ve tatışılmaz klasiği Otranto Şatosudur.Korku edebiyatının başlangıcı kabul edilen bu metin Lovecraftın deyişiyle Wapoleu izleyen yazarların bir kalıp haline sokacakları melodramatik yapısıyla, gerçekten çarpıcı ve etkin atmosferiyle türünün ilk klasiğini oluşturmaktadır.

Edebiyat tarihçilerine ve tarihlerine göre, Gotik akımın ilk yapıtı ve tatışılmaz klasiği Otranto Şatosudur.Korku edebiyatının başlangıcı kabul edilen bu metin Lovecraftın deyişiyle Wapoleu izleyen yazarların bir kalıp haline sokacakları melodramatik yapısıyla, gerçekten çarpıcı ve etkin atmosferiyle türünün ilk klasiğini oluşturmaktadır.


Değerlendirmeler

değerlendirme
8 puan

Otranto Şatosu, “gotik romanın” edebiyat tarihinde kabul görmüş ilk örneğidir Gotik bir mimari ile birleşmiş labirentlerin ve klostrofobik odaların oluşturduğu bütün, Horace Walpole’ün gotik korku dünyasının temel kurucu öğesini oluşturur

6 puan

İngiliz aristokrat yazar Horace Walpole ( 1717 - 1797 ) Gotik edebiyatının öncüsü sayılır.

Roman 128 Sh bunun 33 Sh üç değişik önsözden oluşuyor. Zaten bu kadar kısa olmasaydı asla bitiremezdim çok sıkıldım okurken.

7 puan

Yazılan ilk gotik roman olması bakımından okunabilir. Ben bir tiyatro piyesi okuyormuşum gibi hissettim. Kitap akıcı fakat beklediğim gibi değildi.

6 puan

Yazılan ilk gotik roman olması bakımından okunabilir. Ben bir tiyatro piyesi okuyormuşum gibi hissettim. Kitap akıcı fakat beklediğim gibi değildi.

6 puan

Gotik Edebiyat'a Giriş-1 dersinde okutulabilecek bir kitaptı. Türünün ilk temsilcilerinden biri olduğunu duyunca fazla bir beklentiyle okumadım. Günümüz gözüyle bakıldığında öyle çarpıcı bir hikayesi yoktu, tiyatral bir havası vardı. Açıkçası önsözü kitabın kendisinden daha çok hoşuma gitti. Gotik edebiyata dair, Walpole'un bir ev alıp gotik tarzda döşemesi ve önce kendi, sonra başkalarının kitaplarını da bu evin yanında kendisinin basmasına dair filan, ilginç bilgiler vardı önsözde.

1 puan

Felaket sıkıcı bir kitaptı, tamamen zaman kaybı.

7 puan

Otranto Şatosu ilgi çekici bir şekilde başlamıştı aslında ama okudukça huzur bozucu şekilde ilerlediğine karar verdim.

Karakterler ve anlatım eksik, biraz da amatörce ele alınmış gibi geldi bana. Tabi kitabın 1700'lü yıllarda, türünün ilk örneği olarak yazıldığını unutmamak lazım.

https://herkitapayribirdunyadir.blogspot.com.tr/2016/09/otranto-satosu-horace-walpole.html

6 puan

Bu eseriyle gotik türü edebiyata taşıyan ilk yazar olan Walpole, gördüğü düşün etkisiyle özellikle mekan tasvirinde gotik mimariyi bir hayli vurgulamış. Romantizmden türeyip gelişen bir edebi tür olan gotik, bu ilk örnekte romantizme fazlasıyla bağlı. Kurgunun basitliği ve karakterlerin derinliğe sahip olmaması kitabın eksileri. Mistik öğeler ise türün hakkını verir cinsten. Ayrıca yazıldığı çağa göre dini otoriteye başkaldırı ve evliliği sorgulama gibi Aydınlanma Çağı’na ait izler de göze çarpıyor.

7 puan

Kısa bir kitap olmakla birlikte anlatımı daha çok tiyatro oyunu havasındaydı. Bu şekilde ilerlemek oldukça keyifliydi. Keşfedip listeme ekleme nedenim başka olsa bile pişman olmadım. Okunur.

"Ama heyhat! Efendim, kan nedir ki? Asalet nedir ki? Hepimiz aşağılık sürüngenleriz, zavallı günahkar yaratıklarız. Bizi çıktığımız ve geri döneceğimiz topraktan ayırabilecek tek şey Tanrı'ya hürmettir."

8 puan

https://illekitap.blogspot.com/2019/04/horace-walpole-otranto-satosu.html

Bundan sonra aldığım bir kararla her ay bir klasik okumaya gayret edeceğim. Böylece tamamlamak istediğim klasikleri okumayı tamamlamış olurum diye düşünüyorum. Ama tabi bazı aylar bu bir sayısı artabilir en az bir diyelim :)

İstagram'da sayfamız var biliyorsunuz ki, orada bazen toplanıp bir türü, bir yazar ya da bir kitabı okuyalım diyoruz. Bu ay ki klasiğimin Otranto Şatosu olmasının sebebi de korkuyoruz ama okuyoruz diye oluşturduğumuz bir grupla korku türünü okuyoruz her ay ve nisan ayı içinde klasik korku türünü seçtik ama tabi ki Otranto Şatosu benim için korkuydu diyemem.

Otranto Şatosu kitabı kendi mevkisinden vazgeçemeyen, varis derdine düşmüş Otranto Prensi Manfredi'nin oğlunun ölümünden sonra nasıl yoldan çıktığı, şatonun nasıl lanetlendiği anlatılırken geçmişte yaşanan haksızlıklarında ortaya dökülmesini gotik bir şekilde anlatıyor. Tabi bu anlatım benim için çok da korkutucu olmasa da kitabın içeriğinde hayaletler, hortlaklar, lanetler ve bir takım doğaüstü olayların olduğu da bir gerçekti.

Manfredi'nin kendi karamsarlığı, yalnızlığı ve kendi içinde yaşadığı psikolojik buhranı anlatırken ailesine ve çevresindeki insanlara karşı tutumunu da anlatıyor.

Kısaca konusuna değinmek gerekirse, Prens Manfredi sırf soyu sürsün diye düğün günü ölen oğlunun karısı Prenses Isabella'ya göz koyuyor. Kendi karısından boşanıp Isabella'yı kendine eş olarak almak istiyor zaten doğa üstü olayların döngüsü ve hortlakların kendini göstermesi de bu karardan sonra ortaya çıkıyor.

Benim için oldukça ilginç bir deneyimdi bu kitabı okumak. Korktum mu hayır korkmadım ancak şunu da söylemeliyim ki zaman zaman okurken sıkıldım ve elimden bırakmakla bırakmamak arasında gidip geldiğim sırada kitabı bitirmiş bulundum.

Büyük bir sabırla okunması gereken bir hikaye diyebilirim.

Otranto Şatosu, gotik, klasik korku türünde yer alsa da ilk Gotik Edebiyatı eserlerinden biri olarak da geçmektedir.


Baskı Bilgileri

Karton Cilt, korku-gerilim, 128 sayfa
2002 tarihinde, AltıKırkBeş Yayınları tarafından yayınlandı


ISBN
975-8467-61-1
Dil
Türkiye Türkçesi

Diğer baskılar


Etiketler: öykü

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

nidasuleyman
1 kişi

Okumuşlar

kahlan amnell matruskam Ronin47 kalantorxl Keri
48 kişi

Okumak İsteyenler

RenkliKitap Dr.Watson Lakota Okur- Sinemce
11 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski