Kürtler

Hasan Cemal, yazdığı önsözde kitabı hakkında şunları söylüyor: Bu yalnız Kürtlerin değil, Türklerin de kitabı. Biraz da Türkiyede demokrasinin hallerine ışık tutan bir kitap. Tarihî araştırma hiç değil. Bir gazetecinin notları. Ya da gündemine hâkim olmaya çalışan bir gazetecinin günlüğü sayılabilir. İddiası tarih yazmak, bir sorunu gelmişiyle geçmişiyle yerli yerine oturtmak da değil. Zaten böylesi, bir gazeteci için fazla iddialı olur.Ne yapar gazeteci ?Yola koyulur, gözler. Konuşur, izlenim edinir. Kendisine söylenenle yetinmez, kafaların arkasında, kapalı kapılar ardında ne var, görmeye çalışır. Kendini karşısındakinin yerine koyar, anlamak ister. Önyargılardan sıyrılarak değerlendirmeye çalışır gördüklerini, duyduklarını, öğrendiklerini. Not eder, haberleştirir, yorumlaştırır. Bir kısmını da bekletir, ileride işine yarar diye saklar. Sonra bir gün hepsini harmanlar, daha kalıcı olabilmek umuduyla kitaplaştırır. Çünkü gazete yazısının yirmi dört saatlik ömrünün farkındadır gazeteci. Bu nedenle iz bırakabilmek hevesiyle kitap yazar.Tank Sesiyle Uyanmak, Demokrasi Korkusu, Tarihi Yaşarken Yakalamak, Özal Hikâyesi, Kimse Kızmasın Kendimi Yazdımdan sonra altıncı kitabım Kürtler böyle ortaya çıktı.Hazırlığı on sekiz yıl öncesine gidiyor. Yazılması iki yıl sürdü. PKKnın Şemdinli ve Eruh baskınları 1984 yılı ağustos ayında patladı. O tarihte Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeniydim. Kürtleri, Güneydoğuyu, Kürt sorununu öğrenmeye başlarken ne kadar bilgisiz olduğumu da gördüm. 1992 yılı başından itibaren Sabah gazetesinde daha çok zaman ayırdım bu konuya. Sonra Milliyette devam ettim. Defalarca yalnız Güneydoğuya değil, Kuzey Iraka, Beyruta, Bekaa Vadisine, Şam, Washington, Londra ve Parise giderek sorunu değişik boyut ve oyuncularıyla kavramaya gayret ettim. Dağda askerle de yattım, PKKlıyla da... Cumhurbaşkanları, başbakanlar, Genelkurmay başkanlarıyla da konuştum, Apoyla da...Türkiye Cumhuriyetinin PKKya karşı verdiği mücadelenin haklı ve meşru olduğunu savundum. Ama aynı zamanda devletin bu mücadeledeki yanlışlarını da eleştirdim.Her türlü duyarlığı hissetmeye çalıştım.Elbette eksiği gediği olan bir kitap. Bir fotoğraf çektim. Ne kadar net, bilemiyorum. Ama başkaları da fotoğraf çektikçe, görüntünün iyileşeceğine inanıyorum.Tarihi geri çevirmek olanaksız!Yaşananlardan ders çıkarıp geleceğe umutla bakalım.

Hasan Cemal, yazdığı önsözde kitabı hakkında şunları söylüyor: Bu yalnız Kürtlerin değil, Türklerin de kitabı. Biraz da Türkiyede demokrasinin hallerine ışık tutan bir kitap. Tarihî araştırma hiç değil. Bir gazetecinin notları. Ya da gündemine hâkim olmaya çalışan bir gazetecinin günlüğü sayılabilir. İddiası tarih yazmak, bir sorunu gelmişiyle geçmişiyle yerli yerine oturtmak da değil. Zaten böylesi, bir gazeteci için fazla iddialı olur.Ne yapar gazeteci ?Yola koyulur, gözler. Konuşur, izlenim edinir. Kendisine söylenenle yetinmez, kafaların arkasında, kapalı kapılar ardında ne var, görmeye çalışır. Kendini karşısındakinin yerine koyar, anlamak ister. Önyargılardan sıyrılarak değerlendirmeye çalışır gördüklerini, duyduklarını, öğrendiklerini. Not eder, haberleştirir, yorumlaştırır. Bir kısmını da bekletir, ileride işine yarar diye saklar. Sonra bir gün hepsini harmanlar, daha kalıcı olabilmek umuduyla kitaplaştırır. Çünkü gazete yazısının yirmi dört saatlik ömrünün farkındadır gazeteci. Bu nedenle iz bırakabilmek hevesiyle kitap yazar.Tank Sesiyle Uyanmak, Demokrasi Korkusu, Tarihi Yaşarken Yakalamak, Özal Hikâyesi, Kimse Kızmasın Kendimi Yazdımdan sonra altıncı kitabım Kürtler böyle ortaya çıktı.Hazırlığı on sekiz yıl öncesine gidiyor. Yazılması iki yıl sürdü. PKKnın Şemdinli ve Eruh baskınları 1984 yılı ağustos ayında patladı. O tarihte Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeniydim. Kürtleri, Güneydoğuyu, Kürt sorununu öğrenmeye başlarken ne kadar bilgisiz olduğumu da gö... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
7 puan

Kürtler hakkında okuduğum ilk kitap. Yazarını pek sevmem ama konu ilgimi çektiğinden dolayı alıp okudum. Yazar, Güneydoğuyu ve özellikle PKK kamplarını gezip öcalan ile röportaj yapmış birisi. Bu kitabında da yapmış olduğu bu gezilerindeki anılarını ve öğrendiklerini okuyucusuyla paylaşmıştır. Kürt sorunu ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebileceğiniz okunası bir kitap.


Baskı Bilgileri



ISBN
975-293-089-1

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

adnantopcu
1 kişi

Okumuşlar

gayrimumeyyiz mehmetyolcu muallim8181 erolecoskun dudaklarimkilitli
27 kişi

Okumak İsteyenler

odeseya mahsunonur alkolsart Fatih cancobanoglu
7 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski