Kimse

Coğrafya hayatı belirliyor. Dağlar, doruklar, kar hayatı daraltıyor, orada, doğanın tam bir uzantısı gibi yaşayan insanı dar geçitlere, uçurum kenarlarına sıkıştırıyor. Ferit Edgünün dar ve vahşi bir coğrafyaya sıkışmış, Birinci Ses ve İkinci Sesinin konuşmalarından oluşan romanı Kimsenin yedinci baskısı Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı.Bu roman da Ferit Edgünün diğer romanları gibi şaşırtıcı, az kelimeyle zengin bir atmosferi sunmakla yetinmeyip, iki kişinin konuşmaları aracılığıyla zihinlerde sorularla kesilen ve yeniden başlanan bir yolculuğu öneren bir roman. Açıkça belirtilmemiş, net göndermeler yapılmamış olmakla birlikte, Hakkâride Bir Mevsimde olduğu gibi Güneydoğuda geçen bir roman bu da. Ferit Edgüyle ilk kez tanışacak olan okur, roman içinde yalnız ve zorlu bir yolculuğa başlayınca, Ferit Edgü okuru olmanın pek de kolay olmadığını anlıyor. Soruların kuşattığı ve sözün anlamını aşıp düşünmenin tadına varılan bu romanda Birinci Ses ve İkinci Sesin konuşmaları, harita üzerinde belirlenmiş, tanımlanmış bir alanı aşıyor. Bu iki ses dünyanın herhangi bir yerinde, herhangi bir zamanda yaşıyor olabilirler. Geçmiş yıllarda Ferit Edgünün Av, Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı, Doğu Öyküleri, Yazmak Eylemi, Seyir Sözcükleri, Çığlık, Bir Gemide gibi yapıtlarını yayımlayan Yapı Kredi Yayınları kısa bir süre önce de, Edgünün uzun bir aradan sonra yazdığı öykü kitabı İşte Deniz Mariayı yayımlamıştı. TADIMLIKElinden nasıl kurtuldum, nasıl kapıyı buldum, nasıl kendimi dışarı attım, nasıl tabanları yağladım, bilmiyorum. Ardıma bakmadan koştum. Sağıma soluma bakmadan. Mezarlığa varınca yavaşladım. Soluk soluğaydım. Gün doğmak üzereydi. Az ilerde bir karaltı gördüm. Yaklaştım. Dikenler dolanıyordu bacaklarıma. Birden önümde, tam burnumun ucunda bir kürek belirdi ve bir ses: Bana yardım etmeye mi geldin? Ölü mü, diri mi, ilk anda anlamadım. Dilim damağım tutulmuştu. Onun akrabası mısın? dedi. Kimin? diyemedim. Gökyüzüne çevirdim bakışlarımı. Tek tük görülen sabah yıldızları yitmekteydi. Garip bir ışık (gün doğuşu öncesi ışık) aydınlatıyordu olduğum yeri. Korkuyor musun? dedi eli kürekli adam. Korkman için hiçbir neden yok. Eğer bir yakını değilsen ve yolu buraya düşmüş bir uyurgezer değilsen, eğer cellatın elinden kaçansan, söyle de daha fazla yorulmayayım. Başımla, evet işareti yaptım. Yarı beline değin kazmış olduğu çukurdan çıktı. Elini omzuma koydu. (Kazmasını küreğini çukurun içinde bırakmıştı.) Yazık, dedi. Güzel bir çukur kazıyordum sana. Mezarlığın en güzel yerinde. Rahat bir çukur. Şimdi anlat bakalım, çingenenin elinden nasıl kurtuldun?

Coğrafya hayatı belirliyor. Dağlar, doruklar, kar hayatı daraltıyor, orada, doğanın tam bir uzantısı gibi yaşayan insanı dar geçitlere, uçurum kenarlarına sıkıştırıyor. Ferit Edgünün dar ve vahşi bir coğrafyaya sıkışmış, Birinci Ses ve İkinci Sesinin konuşmalarından oluşan romanı Kimsenin yedinci baskısı Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı.Bu roman da Ferit Edgünün diğer romanları gibi şaşırtıcı, az kelimeyle zengin bir atmosferi sunmakla yetinmeyip, iki kişinin konuşmaları aracılığıyla zihinlerde sorularla kesilen ve yeniden başlanan bir yolculuğu öneren bir roman. Açıkça belirtilmemiş, net göndermeler yapılmamış olmakla birlikte, Hakkâride Bir Mevsimde olduğu gibi Güneydoğuda geçen bir roman bu da. Ferit Edgüyle ilk kez tanışacak olan okur, roman içinde yalnız ve zorlu bir yolculuğa başlayınca, Ferit Edgü okuru olmanın pek de kolay olmadığını anlıyor. Soruların kuşattığı ve sözün anlamını aşıp düşünmenin tadına varılan bu romanda Birinci Ses ve İkinci Sesin konuşmaları, harita üzerinde belirlenmiş, tanımlanmış bir alanı aşıyor. Bu iki ses dünyanın herhangi bir yerinde, herhangi bir zamanda yaşıyor olabilirler. Geçmiş yıllarda Ferit Edgünün Av, Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı, Doğu Öyküleri, Yazmak Eylemi, Seyir Sözcükleri, Çığlık, Bir Gemide gibi yapıtlarını yayımlayan Yapı Kredi Yayınları kısa bir süre önce de, Edgünün uzun bir aradan sonra yazdığı öykü kitabı İşte Deniz Mariayı yayımlamıştı. TADIMLIKElinden nasıl kurtuldum, nasıl kapıyı buldum, nasıl kendimi dışar... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
10 puan

Aylar öncesiydi, soruyordum. Henüz sorunun kendisinin ne olduğunu tam olarak bilmiyor olmama rağmen, sorunun kahredici ateşinde yanıp tutuşuyordum. Tüm bu keşmekeş içinde belki sorunun kendisini bulmak veya sorusuz bir cevaba ulaşabilmek için çıktım yola.

Tüm bu sürgünlük boyuncu, giderken ülkenin bir ucundan diğer ucuna, bulabilmek için bir şeyleri; bir soruyu veya cevabı, kavuşmak için artık huzura tüm bu varoluşcu dilemmaların arasında karalıyordum kara kaplı deftere: 'bulabilmek için; belki bir yüzde, belki bir fikirde veya bir mekanda' diye.

Ve aradım, aradım durdum bilinmeyeni bulma telaşı içinde, günlerce. Lakin yoktu, ne bir cevap ne bir soru ve şimdi aylar, aylar sonra gördüm aynı telaşı, aynı karmaşayı bir monologta, Ferit Edgü'nün 'Kimse'sinde...

6 puan

http://moonlightcat13.blogspot.com/2013/07/kimse-ferit-edgu_29.html


Baskı Bilgileri



ISBN
9753639872

Diğer baskılar


Etiketler: öykü

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

rhineceros banakil jr. ölgün. emili pisuvar
24 kişi

Okumak İsteyenler

HeyHoLou anagram damla çiğdem gülbüz Murat G. elifpotok
12 kişi

Takas Verenler

okuyan
1 kişi
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski