Kanatsız Kuşlar

'Louis de Bernieres'in son kitabı Kanatsız Kuşlar büyük yankılar yarattı.' Richard Russo

‘Her sayfanın sonunda, yazarın zekasını, anlayışını, kalbini, hayal gücünü ve bilgeliğini duyumsuyorsunuz. Bu harika bir kitap... diyor. A.S. Byatt, yazarı, Dickens ve Evelyn Waugh ile aynı çizgiye oturtuyor. Bernieres uzun zamandır özlemle beklediğimiz yeni eseriyle karşımızda: Kanatsız Kuşlar, mizah ve kederin çın çın yankılandığı lirik bir yapıt... Karşı cins arasındaki aşkı, dostlukları ve dostların birbirlerine düşman olmak zorunda kaldıkları savaşın nasıl kişisel bedeller ödettiğini dile getiren politik bir roman. Kanatsız Kuşlar, Osmanlı İmparatorluğunun son günlerinde Güney Batı Anadolunun küçük bir sahil kasabasında yaşayan kuşaklar boyunca o topraklarda kök salmış -Müslüman Türkler, Hıristiyan Yunanlı ve Ermeni azınlıklar- zengin ve farklı kültürlerin öyküsü... Yerel özdeyişler üreten halk bilgesi çömlekçi İskender, çocukluklarından beri arkadaş olan Karatavuk; İskender'in oğlu ve Mehmetçik; birbirlerine ‘Kafir Efendi diye hitap eden iki farklı din mensubu Peder Kristoforos ve Abdulhamid Hoca; karısı zina suçu ile recm edilen toprak ağası ve kentin koruyucusu Rüstem Bey; Likya mezarlıklarında yaşayan ve korkunç görünümü nedeniyle ‘Köpek lakaplı bir adam; tüm dinlerin temsilcilerine ve Tanrıya lanetler savurarak ortalıkta dolanan ‘Gavur denilen bir diğer adam... De Bernieres'in kahramanlarıdır. Koşup oynayarak vakit geçirdikleri tepelerde Mehmetçik, okuma yazma bilmeyen Karatavuk'a Yunan harfleriyle Türkçe yazı yazmasını öğretmektedir. Çocukluğundan beri yanından hiç ayrılamayan keçi çobanı İbrahim'in, güzelliği dillere destan Hıristiyan kızı Philothei'e duyduğu tutkulu aşk, genç adamın korkunç bir trajediye ve deliliğe sürüklemesine neden olacaktır. Bir süre sonra başlayan savaş kasabanın gençlerinin zorunlu askere gitmelerine neden olur. Gelibolu cephesinde savaşan Karatavuk, bu acımasızlığa yakından tanık oldukça masumiyetini yitirir. Genç askerlerin geride bıraktığı kasaba da savaştan payına düşeni alır. Savaş hiç vakit yitirmeden fanatik dindarlık ve milliyetçilik duygularını kamçılayarak su yüzüne çıkarır ve yüzyıllardır süregelen barış ve ahenkli yaşamı yerle bir eder. Kanatsız Kuşlar ayrıca Kurtuluş Savaşında ülkeyi istila eden Batılı güçleri askeri dehası ile perişan ederek büyük zafer kazanan ve ülkeye yeni bir düzen getiren Mustafa Kemal'in de öyküsüdür. Tarihi gerçeklere dayanan, ama destansı anlatımıyla fazlasıyla insancıl, duygusal ve tensel ayrıntılarda büyüleyici çağrışımlar ifade eden Kanatsız Kuşlar tam bir zafer abidesidir.

'Louis de Bernieres'in son kitabı Kanatsız Kuşlar büyük yankılar yarattı.' Richard Russo

‘Her sayfanın sonunda, yazarın zekasını, anlayışını, kalbini, hayal gücünü ve bilgeliğini duyumsuyorsunuz. Bu harika bir kitap... diyor. A.S. Byatt, yazarı, Dickens ve Evelyn Waugh ile aynı çizgiye oturtuyor. Bernieres uzun zamandır özlemle beklediğimiz yeni eseriyle karşımızda: Kanatsız Kuşlar, mizah ve kederin çın çın yankılandığı lirik bir yapıt... Karşı cins arasındaki aşkı, dostlukları ve dostların birbirlerine düşman olmak zorunda kaldıkları savaşın nasıl kişisel bedeller ödettiğini dile getiren politik bir roman. Kanatsız Kuşlar, Osmanlı İmparatorluğunun son günlerinde Güney Batı Anadolunun küçük bir sahil kasabasında yaşayan kuşaklar boyunca o topraklarda kök salmış -Müslüman Türkler, Hıristiyan Yunanlı ve Ermeni azınlıklar- zengin ve farklı kültürlerin öyküsü... Yerel özdeyişler üreten halk bilgesi çömlekçi İskender, çocukluklarından beri arkadaş olan Karatavuk; İskender'in oğlu ve Mehmetçik; birbirlerine ‘Kafir Efendi diye hitap eden iki farklı din mensubu Peder Kristoforos ve Abdulhamid Hoca; karısı zina suçu ile recm edilen toprak ağası ve kentin koruyucusu Rüstem Bey; Likya mezarlıklarında yaşayan ve korkunç görünümü nedeniyle ‘Köpek lakaplı bir adam; tüm dinlerin temsilcilerine ve Tanrıya lanetler savurarak ortalıkta dolanan ‘Gavur denilen bir diğer adam... De Bernieres'in kahramanlarıdır. Koşup oynayarak vakit geçirdikleri tepelerde Mehmetçik, o... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
9 puan

çok çok daha fazla satılmalı ve okunmalıydı. Bir dönemimize dışardan tarafsız nefis bir bakış.

Profil Resmi
7 puan

http://nesrinmutlu.blogspot.com/2012/06/kanatsz-kuslar.html
ayrıntılar burada

Profil Resmi
10 puan

Daha çok insana ulaşmalı, daha çok kişi okumalı bu kitabı. Mustafa Kemal ve Türklük ile, Padişahlar ve Osmanlılık ile ilgili çeşitli serzenişler de var, övgüler de var. Ancak, zaten cehalete ve yokluğa mahkum edilmiş bir halkın on yıla yakın bir süre de savaşlarla alt üst olması neticesinde bu kadarcık nezaket kapsayan serzenişi çok görmüyorsunuz. Esasen kitabın özü, savaşın sonucu olarak mübadele ile hayatları parçalanan ve hiçbir yere ait olamayan insanlar. Buradan gidenler ve buraya gelenler. Burada Türk, orada Yunan olanlar veya burada Yunan orada Türk olanlar, velhasıl hiç olanlar... Yer yer abartılar da mevcut savaş döneminde yapılanlarla ilgili, ancak edebi olarak anlatımı, dili çok güzel. 650 sayfa ama akıp gidiyor:)

Profil Resmi
9 puan

Nefis bir kitap! Konusu kısaca şöyle:
I. Dünya Savaşı'nın son yılları ve Kurtuluş Savaşı yıllarında Fethiye'nin Eskibahçe isimli şirin bir köyünde yaşayan Philothei isimli Rum kızı ile İbrahim isimli Türk genci arasındaki aşk ekseninde yazılan kitap, Kurtuluş Savaşı'nı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını bir belgesel hassasiyetiyle irdeler. Köy halkının gözünden savaşın etkilerini, Müslüman ve Hıristiyan halkın ilişkilerini irdeler.

Profil Resmi
9 puan

Yabancı bir yazar tarafından yazılmış olmasına rağmen, bir Anadolu kasabasının tarihi bu kadar mı güzel anlatılır... Bir solukta, içiniz burkularak okuyorsunuz. Uzun süre aklımdan çıkmayacağı kesin. Özellikle lise düzeyindeki çocuklara mutlaka okutulmalı.
Son zamanlarda, çeviri kitaplarda çok ciddi bir sorun var ve bu kitapta da aşırı düzeyde olmamasına rağmen aynı sorun mevcut. Noktalama işaretleri yetersiz, yazım hataları yüzünden yanlış anlayacağınız cümleler, tercüme hatalarından kaynaklı anlamını yitirmiş veya zor anlaşılır cümleler, vs. Bu tarz hatalar kitapların okunmasını zorlaştırıyor ve tadını azaltıyor. Yayınevlerinin bu konuda daha titiz olmasını bekliyorum.

9 puan

Kitabın kurgusu, kahramanları çok etkileyici; ancak Altın Kitaplar'ın yazım yanlışları çok fazla, düzeltilmesi gerekiyor.


Baskı Bilgileri

Karton Cilt, 656 sayfa
2004 tarihinde, Altın Kitaplar tarafından yayınlandı


ISBN
9789752105126
Dil
Türkiye Türkçesi

Etiketler: roman (çeviri)

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Elvin Demiray
1 kişi

Okumuşlar

handgrenade defnuşka neslafsalatasi Dirmit duslem
30 kişi

Okumak İsteyenler

ümitalyanak biiarefayen Deniz Kurt soztekin beyzaaa
14 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski