İngiliz Posta Arabası

İngiliz Posta Arabası 19. yüzyıl İngiliz deneme yazarı ve eleştirmenlerinden Thomas de Quinceynin başından geçen olaylardan yararlanarak yazdığı ilginç yapıtlarından biridir. Adını ilk kez 1821de yayımladığı bir İngiliz Afyonkeşin İtirafları denemesiyle duyuran De Quincey, İngiliz Posta Arabasında gençlik yıllarında kılpayı kurtulduğu bir araba kazasında ölümle yüz yüze gelişinin düş gücünü nasıl harekete geçirdiğini çarpıcı bir çağrışım zenginliğiyle dile getirir. Oxford Üniversitesinde öğrenci olduğu yıllarda yaptığı araba yolculukları onun için yalnızca üniversite öğrencileriyle öbür yolcular arasındaki sınıfsal ayrımların ayrıntılarını değil, aynı zamanda arabanın hızı, oturma yerlerinin özellikleri ve şiddetin korkunçluğunu gerçeküstücü bir dille anlatması için bir çıkış noktasıdır. Gene böyle bir posta arabasının İngiliz sarayı tarafından Çin İmparatoruna armağan edilmesinin yol açtığı garip olaylar De Quinceynin elinde nerdeyse Bin Bir Gece Masallarının sürükleyici anlatımıyla okurlara aktarılır. TADIMLIKZaferle Güneye YolculukFakat tüm posta hizmetindeki yaşantımızın en büyük bölümü, zafer haberleriyle Londradan aşağılara indiğimizde başımıza gelenler üzerineydi. Trafalgarla Waterloo arasında yaklaşık on yıllık bir dönem uzanıyordu; bu dönemin ikinci ve üçüncü yılları (1806 ve 1807) nispeten verimsizdi; ama öteki dokuzu (1805ten 1815e kadarı) birbiri ardından gelen uzun bir zaferler dizisi getirdi, bunlardan en küçüğünün, Titanların yarışmasında olduğu gibi, değeri biçilmez bir konumu vardı: kısmen, düşmanlarımızın planlarını mutlak bir biçimde önlemesi nedeniyle, ama bundan da fazla, Fransadaki derinden gelen bir korunmasızlık duygusunu bütün orta Avrupada canlı tutmasından dolayı. Düşmanımızın sahillerini taciz etmek, devamlı kuşatmalarla güçlerini kırmak, o mağrur ordularının gözleri önünde gemilerini sanki değersiz bir uskunaymış gibi ele geçirerek onları aşağılamak, Hıristiyanlığın umutlarının gizlice yöneldiği bir bölgede yerleşmiş gücün, zaman zaman, sessiz, kederli bir ilanı gibi tekrarlanıyordu. Onların élite birliklerinin karşısına cesaretle çıkıp göğüs göğüse savaşlarda onları yenmiş olmamız daha yüksek sesle başka nasıl ilan edilebilirdi! Böyle bir olayın haberlerini taşıyan bir posta arabasında, dışta bir yerde oturma ayrıcalığı karşılığında yaşamdan beş yıl vermeye değerdi. Ve bizim adadaki yalıtılmış durumumuzdan ve olanın bitenin hızla başka yerlere ulaştırılması işine ayrılmış firkateynlerin çokluğundan farkedilecektir ki, herhangi bir izinsiz söylenti, düzenli gönderilerin ilk aromasından ilk tadımı pek alamazdı. Hükümetin haberleri genellikle en taze haberlerdi.

İngiliz Posta Arabası 19. yüzyıl İngiliz deneme yazarı ve eleştirmenlerinden Thomas de Quinceynin başından geçen olaylardan yararlanarak yazdığı ilginç yapıtlarından biridir. Adını ilk kez 1821de yayımladığı bir İngiliz Afyonkeşin İtirafları denemesiyle duyuran De Quincey, İngiliz Posta Arabasında gençlik yıllarında kılpayı kurtulduğu bir araba kazasında ölümle yüz yüze gelişinin düş gücünü nasıl harekete geçirdiğini çarpıcı bir çağrışım zenginliğiyle dile getirir. Oxford Üniversitesinde öğrenci olduğu yıllarda yaptığı araba yolculukları onun için yalnızca üniversite öğrencileriyle öbür yolcular arasındaki sınıfsal ayrımların ayrıntılarını değil, aynı zamanda arabanın hızı, oturma yerlerinin özellikleri ve şiddetin korkunçluğunu gerçeküstücü bir dille anlatması için bir çıkış noktasıdır. Gene böyle bir posta arabasının İngiliz sarayı tarafından Çin İmparatoruna armağan edilmesinin yol açtığı garip olaylar De Quinceynin elinde nerdeyse Bin Bir Gece Masallarının sürükleyici anlatımıyla okurlara aktarılır. TADIMLIKZaferle Güneye YolculukFakat tüm posta hizmetindeki yaşantımızın en büyük bölümü, zafer haberleriyle Londradan aşağılara indiğimizde başımıza gelenler üzerineydi. Trafalgarla Waterloo arasında yaklaşık on yıllık bir dönem uzanıyordu; bu dönemin ikinci ve üçüncü yılları (1806 ve 1807) nispeten verimsizdi; ama öteki dokuzu (1805ten 1815e kadarı) birbiri ardından gelen uzun bir zaferler dizisi getirdi, bunlardan en küçüğünün, Titanların yarışmasında olduğu gibi, değer... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
7 puan

Thomas de Quincey ( 1785 -1859 ) ülkemizde pek tanınmayan ama batıda ve edebiyat dünyasında takdir görüp sevilen İngiliz deneme yazarı.
Türkiye'de yayınlanmış üç kitabi var ve bunlar çok iyi yayın evlerinin klasik serilerinden çıkmış
Kitap oldukça kısa ( 68 Sh ) yazar bugünkü tarifeli yolcu taşıma sektörünün atası sayılan İngiliz posta arabalarının tarihini ve Çin imparatoruna hediye edilmesini ve bu arabalarda başından geçen bir kazayı anlatıyor.
Yazarın çok ağdalı değişik bir tarzı var buna bağlı olarakta okuması biraz zahmetli ama aynı yazarları okumaktan sıkıldıysanız iyi bir alternatif olabilir..


Baskı Bilgileri

69 sayfa


ISBN
9753631340

Etiketler: öykü

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

serhanuresin üyesiz tilda bandini bilalante
7 kişi

Okumak İsteyenler

inci16 Ilginn iremkesen gül ekmen
4 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski