Dracula

Kitap açıklaması henüz eklenmemiş.


Değerlendirmeler

değerlendirme
9 puan

Bu muazzam eseri değerlendirirken yazıldığı tarihi göz önünde bulundurmak şart. Bu ayrıntıya bakmadan da yeterince etkileyici ve başarılı ama gerek günlük şeklindeki yazım dili gerekse korku öğelerinin aktarımındaki şiirsellikle çağının en önemli eseri gerçekten. Ayrıca vampir temasını roman olarak işleyen ilk eserlerden biri olarak da tarihte haklı bir yere sahip.

Genelde sinemaya uyarlanan eserlerde önce kitabı okumaktan yanayımdır. Fakat bir çoğunda bu sıralamaya uyamıyorum maalesef. Bu eserde de yaklaşık 13 yıllık bir farka imza atmış oldum. Bu vesile ile benim gibi önce filmi izlemiş olanlar için bir değerlendirme yapacak olursam, 1992 yapımlı Coppola uyarlamasının bazı detaylarda kitaba oldukça sadık kalmakla birlikte genel bakıldığında bayağı farklı yorumlandığını en önemlisi de kitaba göre fazla romantik kaldığını söyleyebilirim. Tabi bu filmin güzelliğini değiştirmiyor bence. Yalnızca kitabın olması gerektiği gibi çok daha karanlık olduğunu belirtmemde fayda var.

9 puan

Dracula'yı salt korku ya da gotik edebiyatından bir örnek ya da korku edebiyatının baş yapıtlarından biri olarak tasvir etmek eseri sıradanlaştırmak olacaktır.

Her şeyden önce, tarihten ilham alınarak 1800'lü yılların sonunda ortaya konan bir karakter, kendinden sonraki yüzyıllara ilham kaynağı olmaya devam ediyor.
Bugün benzer tarzda hengi kitabı incelerseniz inceleyin, temel dayanağı Dracula'dır. Binlerce yıl öncesinde günümüze kadar ulaşan; korkulan, iğrenilen bir varlıktan yakışıklı, güzel, şık, alımlı kimi zaman da sevimli bir kişiliğe bürünmesindeki en büyük etkendir belki de Dracula. Mina'nın Dracula ve gelinlerine acıyarak bakışı, yok oluşlarında bir huzur belirtisi arayışı; Van Helsing'in onları yok etme anındaki psikolik gelgitleri, bir zamanlar onların da insan olduğunu hatırlatır.

Stroker, binlerce yıllık vampirlerle ilgili mitolojik hikayeleri bir araya getirerek çok başarılı bir roman sunuyor ki; o roman, günümüz edebiyatına ve sinemasına örnek olmaya devam ediyor. Kitabın içinde Van Helsing bu hikayelere üstü kapalı değiniyor.

Karakter oluşumunda 3. Vlad'dan ilham alınması da ironik... Hayali dünyanıza bir vampir arıyorsanız, yüzlerce masumu kazığa geçiren acımasız birinden ilham almaktan daha doğru ne olabilir ki... Gerek Kazıklı Voyvoda'nın gerekse Kanlı Kontes Elizabeth Bathory'nin dünyada bıraktığı izlenim bu yönde.

19.yy'da yazılan bir eserin edebi diline sahip, nazik ve mesafeli.. Karakterler arasındaki saygı, edep ve nezaket çağımızın anlayamayacağı ya da yaşayamayacağı cinsten.

Profil Resmi
5 puan

Tam emin olmamakla beraber Drakula'nın vampir edebiyatını başlatan kitap olduğunu düşünüyorum. Çevirisinden mi kaynaklanıyor emin değilim fakat yer yer sıkan bir anlatımı var. Kitap Jonhattan Harker isimli bir beyefendinin Drakula'nın şatosuna gitmesiyle başlıyor. Sonrasında günlüğünden başına gelenleri anlatmaya başlıyor. Vampir edebiyatıyla ilgilenen herkes ilk olarak bunu okumalı diye düşünüyorum.

6 puan

Fena değildi ama ben filmlerini daha çok sevdim :( özellikle keanu reeves olanı :))))))

Profil Resmi
9 puan

Sinema ve edebiyat dünyasında ciddi bir yer işgal eden Dracula ve Abraham Van Helsing karakterlerinin yaratılması bir yana, tüm romanın, karakterlerin tuttukları günlüklerin bütününden oluşacak şekilde kurgulanması bence bu kitabı korku edebiyatının baş tacı yapıyor.

Profil Resmi
8 puan

bir klasik. hem de edebi..

10 puan

Muhteşem bir korku başyapıtı.

9 puan

Filmi, kitaba bağlı kalarak çekilmiş olasa da filminde önemli değişiklikler var. En önemlisi SPOİLER:
Mina harker Kont'a aşık olmuyor, tam tersine öldürülmesi için yardım ediyor. Filminde, Van helsing'in Mina harker'i hipnotize edip Drakula'nın nerede olduğu hakkında bilgi alması yerine başka bir şekilde bilgi aldığı işlenmiş.
Sadede gelecek olursam, gotik edebiyatın gerçekten önemli parçası arasında yerini alan bir kitap :)

7 puan

Kitabın ilk yarısı özellikle Lucy ile ilgili kısımları oldukça heyecanlıydı, eminim konuyu bilmesem çok da esrarengiz gelirdi. Fakat kitap ilerledikçe Dracula avcılıktan av konumuna düşüyor haliyle gözümüzdeki değerini de yitiriyor. Dracula'yı ,belki de başka karakterlerin gözünden gördüğümüz için, Dracula yapan neydi anlayamıyoruz. Asıl temel bu kitap olmasına rağmen zaman geçtikçe, hikayenin üzerine yeni fikirler eklendikçe güzelleştiği kanaatindeyim.

10 puan

Tabiki bu kitabı bir klasik olarak nitelendiriyorum ve gerçekten zor okumama rağmen süper buldum.. ve okuduğum her vampirden bir parça dracula da bulmak neden klasik olarak olarak nitelendiriliyor daha iyi anlamamı sağladı.


Baskı Bilgileri

Ciltsiz, 56 sayfa
Oxford Bookworms Library tarafından yayınlandı


ISBN
0-19-422971-8
Dil
İngilizce

Diğer baskılar


Etiketler: gerilim, macera, korku

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

La Liseuse
1 kişi

Okumak İsteyenler

Okumak isteyen bulunamadı.

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski