Ceviz Kabuğundaki Evren

Zamanın bir başlangıcı var mıdır? Yoksa zaman, sonsuz olduğu gibi başlangıçsız mıdır? İçine düşenin sonsuzlukta yitip gideceği kara delikler nedir? Evrenin sonsuzluğu içinde birer yansıma mı? Evrendeki büyük patlamanın enflasyona bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Stephen Hawking, kuantum fiziğinde yeni ufuklar açıyor ve fizik aracılığıyla kendisine yeni ufuklar açmak isteyen tüm okurlarını bu kitabı okumaya davet ediyor. Evrenin en karmaşık sorun ve sorunsallarını yalın bir dile indirgemeyi başaran Hawking, anlattıklarının göz önünde canlanmasını sağlayan şekilleriyle, fizik gibi karmaşık bir bilimi insanoğlunun nereden başladığı ve nerede biteceği henüz bilinmeyen zaman kavramı çerçevesinde masalsı bir yolculuğa çıkartıyor. Okur, bu kitabı bir bilimsel yapıt olarak okuyup algılayabileceği gibi, rahatlıkla bir bilim-kurgu romanı gibi de değerlendirebilir. Çünkü bugüne kadar bilim-kurgu olduğu varsayılan uzay yolculukları, kara deliklere sürüklenmek, zamanın sonsuzlunda yitip gitmek vs. bu kitabın konusunu oluştururken, yirminci yüzyılın başlarından bu yana, diğer bir deyişle Einsteindan Hawkinge fiziğin yolculuğundan kesitler veriliyor. Bu kesitlere bakarak, geleceğin ne gibi gelişmelere gebe olduğunun ipuçlarını edinmek mümkün. Bu ipuçlarından çıkılacak yolda, insanoğlu geçmişini, varoluş nedenlerini ve belki de kendisini nasıl bir yok oluşun beklediğini canlandırmaktan geri kalmayacaktır. Bilimsel yapıtlar için bir kilometre taşı olan bu yapıt, kırk dile çevrildi, on milyondan fazla satarak uluslararası bir fenomen haline geldi.

Zamanın bir başlangıcı var mıdır? Yoksa zaman, sonsuz olduğu gibi başlangıçsız mıdır? İçine düşenin sonsuzlukta yitip gideceği kara delikler nedir? Evrenin sonsuzluğu içinde birer yansıma mı? Evrendeki büyük patlamanın enflasyona bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Stephen Hawking, kuantum fiziğinde yeni ufuklar açıyor ve fizik aracılığıyla kendisine yeni ufuklar açmak isteyen tüm okurlarını bu kitabı okumaya davet ediyor. Evrenin en karmaşık sorun ve sorunsallarını yalın bir dile indirgemeyi başaran Hawking, anlattıklarının göz önünde canlanmasını sağlayan şekilleriyle, fizik gibi karmaşık bir bilimi insanoğlunun nereden başladığı ve nerede biteceği henüz bilinmeyen zaman kavramı çerçevesinde masalsı bir yolculuğa çıkartıyor. Okur, bu kitabı bir bilimsel yapıt olarak okuyup algılayabileceği gibi, rahatlıkla bir bilim-kurgu romanı gibi de değerlendirebilir. Çünkü bugüne kadar bilim-kurgu olduğu varsayılan uzay yolculukları, kara deliklere sürüklenmek, zamanın sonsuzlunda yitip gitmek vs. bu kitabın konusunu oluştururken, yirminci yüzyılın başlarından bu yana, diğer bir deyişle Einsteindan Hawkinge fiziğin yolculuğundan kesitler veriliyor. Bu kesitlere bakarak, geleceğin ne gibi gelişmelere gebe olduğunun ipuçlarını edinmek mümkün. Bu ipuçlarından çıkılacak yolda, insanoğlu geçmişini, varoluş nedenlerini ve belki de kendisini nasıl bir yok oluşun beklediğini canlandırmaktan geri kalmayacaktır. Bilimsel yapıtlar için bir kilometre taşı olan bu yapıt, kırk dile çevrildi, on mil... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
7 puan

Stephen Hawking Big Bang'i daha açık bir ifade ile "Bir başlangıcın" olduğu gerçeğini bir türlü kabullenemiyordu. Bu kitabında paralel evrenler ve sicim teorisi gibi aslında içlerinde mecburen Big Bang barındıran yeni teorilere sarılmasını okuyacaksınız.

5 puan

Kitabın baskı kalitesi bir atlas gibi, içindeki yüzlerce şekil, diyagram, resim çok güzel. Ancak çeviriden mi kaynaklanıyor bilmiyorum, konusu hakkında kısmen de olsa bilgi sahibi olmama rağmen, anlatımı kötü, anlaşılması zor. Zamanın Kısa Tarihi'ni de okumuştum aynı yazardan, o çok akıcıydı.

Profil Resmi
8 puan

Fiziğe merakınız varsa okuyun. Fizikten fazla anlamam derseniz de okuyabilirsiniz. Akademik yani çok ağır bir kitap değil.


Baskı Bilgileri

200 sayfa


ISBN
9752971059

Etiketler: popüler bilim

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

MikasaAckerman YBahadir supersolak helina fawkessa
23 kişi

Okumak İsteyenler

OokuyanKedi redline dante hilall environmentalist
30 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski