Çağdaşımız Shakespeare

Shakespeare, 16. yüzyıldan beri dünyanın her yerinde oynanmış, her zaman sahnelendiği dönemin insanlarını etkilemeyi başarmış bir yazardır. Polonyalı tiyatro eleştirmeni, deneme yazarı ve tiyatro profesörü Jan Kott bu kitabında, Shakespearein bu etkileme gücünün yapısını inceleyerek, onun tarihi ve insan gerçeğini bu kadar canlı yakalamasının derinliklerine iniyor. Shakespearein oyun kahramanlarının tarihsel oyunlar karşısındaki söz ve davranışlarını analiz ederek onların gerçek karakterlerini ortaya çıkarıyor. Yazar bu incelemesinde, düşünce ve görüşlerini kanıtlamak için, bütün Shakespearein oyunlarından kısa pasajlar vererek, okuyucunun kitabı okurken Shakespeare oyunlarının içine girmesini sağlıyor. Kott, geniş bilgisinin verdiği rahatlıkla Shakespearei hemen hemen bütün sanat ve bilim adamlarının eserleriyle karşılaştırarak Shakespearein onları nasıl etkilediğini gösteriyor. Ünlü sanatçı ve bilim adamlarının eserlerine göndermeler yaparak okuyucuyu geniş sanatsal-bilimsel bir spektrumda gezdiriyor. Yazara göre, Shakespeare oyunlarında şiddet, vahşet ve şehvet vardır. Shakespearein insanları kırılgandır; tutkuları onların karakterlerini değiştirir; iktidar hırsı ve şehvet insanları yönetir. Shakespeare, yaşamı tiyatroyla karşılaştırmayı sever, bunu ondan önceki yazarlar da söylemişse de, bu düşünceyi yazdığı oyunlardaki insani derinlik ve açlıkla ortaya koyarak zenginleştiren yalnızca Shakespeare olmuştur. Jan Kott, Shakespeare oyunlarını, iktidar değişimi ve mücadeleleri açısından ele alarak, İngilizlerin en önde gelen çağdaş tiyaro adamı Peter Brookun Shakespearei yeni bir gözle yorumlayarak sahnelenmesine yol açmış bir Shakespeare uzmanıdır. Kitaba önsöz yazmış olan Peter Brook, kitabı ve Jan Kottu şöyle tanıtıyor: Jan Kott tam bir Elisabeth dönemi insanıdır. Shakespeare Jan Kottun çağdaşıdır; Kott da Shakespearein çağdaşıdır. O, Shakespeare üzerine doğrudan ve sanki o dönemde yaşamış gibi ilk ağızdan konuşur. Onun bu kitabı, hem Shakespeare Globe Tiyatrosunun bir görgü tanıdığıdır, hem de günümüzde vizyondaki bir filmin güncel bir eleştiri yazısıdır. Bu durum, tiyatro dünyası için paha biçilmez bir katkıdır... Shakespearein hemen hemen bütün önemli oyunlarının ve oyun kahramanlarının karakterlerini günümüzden yola çıkarak yorumlayan Çağdaşımız Shakespeare, yalnızca tiyatro ile uğraşanların değil, Shakespearei oyunları ile tanıyıp sevmiş her aydın insanın onu daha kapsamlı tanıması için temel bir başvuru kitabı.

Shakespeare, 16. yüzyıldan beri dünyanın her yerinde oynanmış, her zaman sahnelendiği dönemin insanlarını etkilemeyi başarmış bir yazardır. Polonyalı tiyatro eleştirmeni, deneme yazarı ve tiyatro profesörü Jan Kott bu kitabında, Shakespearein bu etkileme gücünün yapısını inceleyerek, onun tarihi ve insan gerçeğini bu kadar canlı yakalamasının derinliklerine iniyor. Shakespearein oyun kahramanlarının tarihsel oyunlar karşısındaki söz ve davranışlarını analiz ederek onların gerçek karakterlerini ortaya çıkarıyor. Yazar bu incelemesinde, düşünce ve görüşlerini kanıtlamak için, bütün Shakespearein oyunlarından kısa pasajlar vererek, okuyucunun kitabı okurken Shakespeare oyunlarının içine girmesini sağlıyor. Kott, geniş bilgisinin verdiği rahatlıkla Shakespearei hemen hemen bütün sanat ve bilim adamlarının eserleriyle karşılaştırarak Shakespearein onları nasıl etkilediğini gösteriyor. Ünlü sanatçı ve bilim adamlarının eserlerine göndermeler yaparak okuyucuyu geniş sanatsal-bilimsel bir spektrumda gezdiriyor. Yazara göre, Shakespeare oyunlarında şiddet, vahşet ve şehvet vardır. Shakespearein insanları kırılgandır; tutkuları onların karakterlerini değiştirir; iktidar hırsı ve şehvet insanları yönetir. Shakespeare, yaşamı tiyatroyla karşılaştırmayı sever, bunu ondan önceki yazarlar da söylemişse de, bu düşünceyi yazdığı oyunlardaki insani derinlik ve açlıkla ortaya koyarak zenginleştiren yalnızca Shakespeare olmuştur. Jan Kott, Shakespeare oyunlarını, iktidar değişimi ve mücadeleleri... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
7 puan

Shakespeare ile ilgili yazılan en iyi inceleme kitaplarından biri olduğunu söyleyebilirim. Bu kitabın, üniversitede hazırladığım "Hamlet: Bir İntikam Trajedisi mi Yoksa Hamlet'in Kendi Trajedisi mi?" adlı tezime çok fazla katkısı olmuştu.


Baskı Bilgileri



ISBN
9758106536

Etiketler: sinema

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

lilith11 aden isyan kebikeç mademoiselle bodurhan
5 kişi

Okumak İsteyenler

Reyyan
1 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski