Açık Komplo (The Open Conspiracy)

H. G. Wellsin bu yaygın olarak pek bilinmeyen, ancak derinden derine etkili olduğunu yeni anlamaya başladığımız kitabı yazılalı hemen hemen bir yüzyıl oldu. Wells 1928de kitabını yazdığında Britanya İmparatorluğu, dünyanın her yerindeki dominyonları ve onların arasında ticaret için tüm okyanusları kateden dev ticaret filosu ve kendini bu ticaretin barış ve düzen içinde yürütülmesine adamış Krallık Tacı ve Majestelerin Denizcileri (His / Her Majestys Seaman -HMS- Britanya Donanmasının arması) ile evrensel barışa hizmete kendini adamış görünen bir dünya devleti idi. İngiliz tacına bağlılık, İngiliz gelenekleri içinde şekillenmiş bir iktidar ilkesi idi ve dünya üzerinde doğal sınırlarına ulaşmıştı. Bundan sonrası için daha yeni bir imparatorluk tarzı düşünmek lazımdı. Wells bunu Açık Komploda düşündü ve önerdi.Wells, çağımızın garip, korkunç ve mantık sınırlarını zorlayan olaylarının, uluslaraşırı ve onlardan daha zengin şirketlerin, atlatılamayan iktisadi krizlerin, genetik planlamanın, yeniden başlayan sömürge savaşlarının, kişilik, kimlik ve bağımsızlık kaybının bir habercisi midir? Gönül olmamasını diliyor; ama akıl yine de bundan korkuyor. Yeryüzünün hakimleri ve elit çevreleri, Bilderberg toplantılarında sosyal güvenlik harcamalarını girişim özgürlüğü önünde engel görerek kaldırmak, Chicago Ekonomi Okulunda kölelik akdini özgür bırakmak, IMF ve Dünya Bankası çevrelerinde demokrasinin global piyasaya entegre olmadan, dolayısıyla çok uluslu tekellerin hakimiyeti altına girmeden olamayacağını tartışıyorsa; bu sahte özgürlük ve demokrasi havarilerini ve iddialarını tartışmanın zamanı gelmiş demektir.Foucaultnun bir zamanlar söylediği gibi, Hiçbir şey tersinden bu kadar totaliter olmamıştır; ve bu özgürlüğü tartışmaya başlamak, fikir babası Wellsin Açık Komplosunu okumakla başlar.

H. G. Wellsin bu yaygın olarak pek bilinmeyen, ancak derinden derine etkili olduğunu yeni anlamaya başladığımız kitabı yazılalı hemen hemen bir yüzyıl oldu. Wells 1928de kitabını yazdığında Britanya İmparatorluğu, dünyanın her yerindeki dominyonları ve onların arasında ticaret için tüm okyanusları kateden dev ticaret filosu ve kendini bu ticaretin barış ve düzen içinde yürütülmesine adamış Krallık Tacı ve Majestelerin Denizcileri (His / Her Majestys Seaman -HMS- Britanya Donanmasının arması) ile evrensel barışa hizmete kendini adamış görünen bir dünya devleti idi. İngiliz tacına bağlılık, İngiliz gelenekleri içinde şekillenmiş bir iktidar ilkesi idi ve dünya üzerinde doğal sınırlarına ulaşmıştı. Bundan sonrası için daha yeni bir imparatorluk tarzı düşünmek lazımdı. Wells bunu Açık Komploda düşündü ve önerdi.Wells, çağımızın garip, korkunç ve mantık sınırlarını zorlayan olaylarının, uluslaraşırı ve onlardan daha zengin şirketlerin, atlatılamayan iktisadi krizlerin, genetik planlamanın, yeniden başlayan sömürge savaşlarının, kişilik, kimlik ve bağımsızlık kaybının bir habercisi midir? Gönül olmamasını diliyor; ama akıl yine de bundan korkuyor. Yeryüzünün hakimleri ve elit çevreleri, Bilderberg toplantılarında sosyal güvenlik harcamalarını girişim özgürlüğü önünde engel görerek kaldırmak, Chicago Ekonomi Okulunda kölelik akdini özgür bırakmak, IMF ve Dünya Bankası çevrelerinde demokrasinin global piyasaya entegre olmadan, dolayısıyla çok uluslu tekellerin hakimiyeti altına girme... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
6 puan

çelişkilerle dolu, önyargılı bir futuristten önyargılı, çelişkili ve "tüm savaşlara son verecek savaş" içeriği ile ısıtıp masaya konulmuş dünya devleti devrimi nasıl yapılır konulu kitap. Orta sınıf beyaz avrupa merkezci centilmenlerin dünyayı kendi cehalet ve sefilliğinden kurtaracağı düşüncesinden temel alıyor olması çok büyük bir eksi iken çağının çok ötesinde -bugün bile tartıştığımız- konuları aydın bir bakış açısıyla ele alması son derece büyük bir ironi olarak okurun gözüne çarpacaktır. kompleks ve güçlü bir metin.


Baskı Bilgileri

222 sayfa


ISBN
975662892-8

Etiketler: siyasal düşünce

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

Antivenom misterred
2 kişi

Okumak İsteyenler

Okumak isteyen bulunamadı.

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski