Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

ders

Tartışma Cevapları
« geri ileri »

1 ile 9 arası cevap gösteriliyor, toplam 9 cevap.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Çok bilgili olduğum söylenemez; ama daha yeni çıktım sınav maratonundan, hem de öğretmen lisesi mezunuyum. Bir soruya atlayayım dedim :D Tam olarak hangi noktada yardım istiyorsunuz? Ya da genel tüyo gibi bir şeyler mi?

8 yıl, 7 ay     
5 kişiden 5 kişi beğenmiş.

Mesele planlı çalışmaktan geçiyor. lys'ye gireli daha 3 ay oldu benim de. Ders çalışmaya 11.sınıfın bitimindeki yaz yavaş yavaş başlamıştım. Daha önceleri öyle yazılılara bir gün kala oturup ezberleyen klasik bir öğrenciydim. Bu iki sınav için de bir sene gayet yeterli zaten. İyi kötü bir altyapın da varsa tamamdır bu iş.Sana verebileceğim tüyolar var elbette. Madde madde aklıma gelenleri yazayım, belki faydası olur:
- Öncelikle kuru kuru ders çalışmak bir hayli sıkıcı iştir. Haftalık görev listesi yapardım ben kendime. Hatta bildiğin bir sayfaya tablo çizerdim ve onu dolaba asıp yaptığım görevlerin yanına bir tik koyardım. Bu tür uğraşlardan keyif alıyorsan inan daha az sıkıcı hale getiriyor ve en azından ne yapman gerektiğini biliyorsun.

- Yavaş yavaş günlük soru alt sınırı koymaya başla. Etrafındaki insanlar uçuk sayılar söyleyip günlük şu kadar soru çözüyorum diyebilir. Aldırma onlara. Sen kendini ölç biç ve ona göre - tabi arzu ediyorsan bir tık ilerisini - hedefle. Ve illaki bir günün bir gününü tutmayabilir. O gün çok işin vardır alt sınırı geçemezsin, olabilir yani. Sen çabala, boş olduğun günlerde fazla fazla çözüp sonraki günleri telafi edebilirsin.

- Etrafında sevdiğin bir şahsiyet varsa seninle aynı konumda olan, birbirinizi gaza getirebilir, günlük ve haftalık soru hedefleri koyup tatlı bir rekabetle yarışabilirsiniz. Böylece de çalışmak için o büyük nedenin yanına küçük sevimli nedenler ekleyebilirsiniz.

- Kendini ödüllendirmeyi unutma. O kadar soru sınırları falan koyuyorsun, bunları yapman elbette senin hayrına ama bünyen o an için başarısından dolayı bir ödül isteyecektir. Bu dışarı çıkıp dolaşmak olur, bir film yahut yabancı dizi olur. Sevdiğin bir şeylerle ödüllendir yani kendini. O gün yeterince ders çalışmışsan belli bir saatten sonra keyfine bak, ertesi gün yine çalışırsın..

- Çok daraldığın, soruların seni çözdüğü zamanlar olacaktır. Temennim bu durumu çok yaşamaman ama öyle bir durumda kalırsan bırak çalışmayı. İki gün hiç ders çalışma ama öyle oyunlara falan da sarma şimdi. Maksat burda o ders ortamından uzaklaşıp, ferahlamak ve yeniden döndüğünde verimi arttırmak.

Ben şu an Hacettepe Tıp Fakültesi hazırlık sınıfındayım. Yardım edebileceğim bir şey olursa çekinme. Bu arada bizim not ortalamasına göre okul birincimiz Başkent Üniversitesinde ücretli okuyor. Yani şu an geçmişte ne konumda olduğunun bi önemi yok. Bir yıl seni vezir de yapar rezil de. Vezir yapması dileğiyle... :)

8 yıl, 7 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

tayfun996 : ilginiz için teşekkürler tavsiyeleri dikkate alacağım.

bey_za: ben genel olarak ygs lys ve 12.sınıfı aynı anda götürebilmek için bir program olsa günlük yapılması gerekenler ne olurdu o programda veya bunu haftalık veya aylık düşünebiliriz . sağolun.

8 yıl, 7 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Herkese selamlar. :) Ben bir konuda yardımıznızı isteyeceğim.yardım isteyeceğim konu ygs - lys sınav çalışma maratonuyla ilgili aramızda öğretmen veya sınav konusunda tecrübeliyim diyen arkadaşlar varsa bana yardımcı olabilir misiniz? (öğretmenlere saygılar)

8 yıl, 7 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

planlı çalışılması önemli tabii ki ancak plandan kasıt bugün 10 saat çalışmalıyım ya da bugün şu konuyu bitirmeyelim şeklinde değil çünkü o şekilde kendini strese sokardık boş yere kaygı yaşarsın ancak ertelemekle de olmaz eksik konularını kendini tanıyan öğrenci bilir mesela 1 ay içinde şu dersi bitirmeliyim şeklinde hedef koyup uygulamalısın ayrıca ilerde yapmaz istediğin mesleği düşünmen sana azim katar hayaline daha çabuk ulaşırsın

8 yıl, 7 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Merhaba,
Ben İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliğin'den mezunum. %50 burs alarak vakıf üniversitesini kazanmıştım. Sana şunu söyleyebilirim, ben meslek lisesi mezunuyum ve özellikle matematik ve fen derslerinde çok zorlanıyordum. Meslek lisesinde okuduğum için doğru düzgün hiçbir konuyu öğrenemedim. Açık konuşmak gerekirse dershaneye gittiğim dönemde de çalışma düzeni yapardım fakat çoğu zaman bu düzeni uygulayamadım. Dersler çok karmaşık ve uzak geliyordu bana. Sonrasında lys yi yapamayacağı anlayıp ygs ye geçtim. Sana tavsiyem eğer temelin yoksa ygs den devam etmen. Ama temelin varsa lys yi zorlayabilirsin. Bazı arkadaşların üçüncü senesinde kazandı. Bazıları ise 2 senelik okuyup dgs ile mühendis fakültelerine gitti. Size şöyle çalışın, böyle çalışın, diye tavsiye de bulunmayacağım. Ben yapamadım çünkü. Benim üniversite deneyimim bu şekilde, umarım istediğiniz bölümü kazanırsınız.

8 yıl, 7 ay     
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Merhabalar,
Ben uzun yillar dershanede calisan bir öğretmen olarak cevap yazmak istedim. Aslında hepiniz az çok duruma hakimsiniz. Hemen her yerde nasip calisilmasi gerektiğini söyleyenler var. Ben de öğrencilerine söylediğim bir kaç şeyi ifade edeceğim.

Aslında herşeyden önemlisi bir hedef belirlemektir. Hedef olmadan ne kadar plan yaparsan yap bunlari hayata geciremezsin. Hedef bir meslek olabileceği gibi bir puan da olabilir. Mesela ben tip kazanacagim ya da sinavdan 430 ve üzeri puan alacagim gibi. Tabii bu hedefin tutarli olmali gerekir. Bölümüne bilgi becerilerine gore bir tercih yapmalisin. Meslek lisesi mezunu olup tip ya da hukuk kazanacagim demek biraz hayali olabilir. Tabii bazi meslek liseleri var ki ogrencileri mühendislik kazanabilir.

Hedef belirlendikten sonra aylik haftalık ve günlük planlar yapilmali. Mesela eylül ayi sonuna kadar hangi konular calisilacak bunlar belirlenir. Sonra her hafta için bunlar bölümlere ayrilir ve gün içinde kaç saat calisilacagi hesaplanır. Kaç saat calisilacagi tamamen kişiye bagli. Ancak en az 4 saat ayirirsaniz bu isi rahat halledersiniz. Günlük plan yapilirken dersleri bir sayısal bir sözel olarak dagitmak en mantiklisi. Yoksa öğrenci yorulabiliyor ya da sikilabiliyor.

Son olarak dile getirmek istediğim şey ise sakin bu donemde kitap okumak spor yapmak ya da arkadaşlar ile buluşmak aliskanliklardan vazgeçmeyin. İnsaniz robot değil. Bunlari ihmal ederseniz - makul ölçülerde tabi ki - basarisizlik da yakanizi birakmaz.

Başarılar dilerim.

8 yıl, 7 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

bey_za arkadasima katiliyorum. Çok güzel saptamalara var. Yalniz benim bransim kimya ve lys için en önemli konular 12. Sinir konuları. Ben derim ki ogrencilerime 12. Sinir konular ini geçmek için değil anlamak için calisin. Nazil olsa gecersiniz. Kesinlikle bos birakmam ya da ustun körü anlatmam. Ama ne yaparsanız yapan öğrencilerde bir simav kaygisi oluyor. Lys de olsa okul sinavlari da olsa.

8 yıl, 7 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Arkadaşlar çok önemli noktalara değinmişler. Genel olarak görüşlerine de katılıyorum. Her okulda aynı mıdır hiç bilmiyorum; ama bizde hocalarımız senenin başında siz 12. sınıfsınız, çalışmanız için rahat bırakacağız, yardımcı olacağız gibi söylemlerde bulunup daha sonra 12. sınıf müfredat konularını ya hiç işlemeden ya da üstünkörü anlatıp bizi konulardan sorumlu tutarak sınav yaptılar (müfettiş korkuları vardı :D ). Sayısal öğrencileri olarak ders başına 12'şer sayfalık ezberlenecek hayatımızda belki bir daha görmeyeceğimiz şeylerden sorumlu olduğumuzu hatırlıyorum. Genel yaptığımız yanlışsa ortalamamızı düşürmeyelim diyerek onlara vakit harcadık bir de. Zaten eğitim sisteminin hatası da burada. 9. sınıftan bu yana sınavları geçmek adına çalışmaya itiyor. 12. sınıfa o arada ne getirebildiysen onunla geliyorsun. Öğrenmek adına çalışmak pek başaramadığımız bir şey.
Demem o ki; okul birincisi değilseniz okuldaki sınavları çok takmamanızı öneririm. Hiç bitmezler o arada olan sizin üniversite sınavına çalışma sürenize, programınıza olur. Okulda pek çalışamıyorsanız da devamsızlık hakkınızı 2. dönemi de hesaplayarak sonuna kadar kullanın :)
Bir de her öğrencinin dersane, okul veya özel durumları farklı olur. Ne kadar burada bir şeyler desem de belki size uymayacak. Bir rehber hocasına danışmanızda genel program yaptırmanızda fayda var. Benim en büyük pişmanlıklarımdan biri dersaneye de gitmediğim için bir güdüleyiciye ihtiyaç duyuyordum, bir rehber hocası bunu halledebilir. Ben utangaçlıktan yaktım o şansı :/
Umarım içinize sinen, hakkınızda hayırlısı olan bir sonuca ulaşırsınız. Başarılar :)

8 yıl, 7 ay     
« geri ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar