Kuralsız Okuma Grubu

Birlikte seçelim, birlikte okuyalım, isteyen ve okuyanla birlikte tartışalım📖📚📒


Tür: Genel | Açılış, 26 Temmuz 2018
<< tüm tartışmalar

R. Tagore/ Aç Duvarlar (ya da Acıkan Taşlar)

Tartışma Cevapları
« geri ileri »

1 ile 7 arası cevap gösteriliyor, toplam 7 cevap.
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Hikaye bana çok tanıdık geldi. Mutlaka bir yerde okudum ya da seyrettim. Çok düşündüm ama bulamadım : ( Muhtemelen binbir gece masallarından esinlenmiş aynı hikayenin iki farklı versiyonuydu. beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Çok bişey ifade etmedi bana .

5 yıl, 1 ay     
3 kişiden 3 kişi beğenmiş.

Merhaba arkadaşlar,
Daha önce hiç Hint bir yazar okudum mu diye düşündüm ama hatırlayamadım, karşılaştırma yapamıyorum o yüzden.. Yazarın üslubu bayağı farklı geldi, öykü içinde öykü var ama insana konudan konuya atlamış hissi veriyor. Cümleler ya da paragraflar arası geçişler pek geçememiş gibi,sanki arada bağlayıcı bir cümle varmış da kaldırılmış gibi bir his. Bilemedim..
Sanki her anlatım bir anda kesiliverilmiş gibi, pek sevemedim o yüzden öyküyü.

5 yıl, 1 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Merhaba iyi haftalar
Öyküyle ilgili ne yazmam gerektiğini açıkçası hala tam olarak bilemiyorum. Simurganka'ya bende katılıyorum. Zevk ve Sefa düşkünlüğü bağımlılık yaptığı gibi bi son da hazırlıyor maalesef. Tarihi göndermeler de acaba dedirtti açıkçası, Osmanlı eleştirisi mi okudum acaba diye? Genel olarak diğer öykülerden aldığım keyfi almadım.

5 yıl, 1 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Hindistan edebiyatından bir öykü okumak bana garip geldi, her ne kadar hikayede bahsedilen İmparator 2. Mahmut, bildiğimiz Gazneli Mahmut olup bahsedilen zek ü sefa'lı saray hayatı da sık sık okuyup bildiğimiz bir hayat olsa da kültür farkı hissediliyordu sanki. Bir iki bilgi verdi diye adam hakkında "Tanrı bundan bilgi alıyor diye düşünmeleri" mesela, ironi olsa da:) Ya da masaya yatağını sermesi. Bu öykü haricinde iki öykü daha okudum kitaptan, onlarda da kültür farkını hissettim.

Öykünün ana fikriyle ilgili ise, Simurganka'ya katılıyorum, zevk ve sefanın bağımlılık yaptığı anlatılıyor olabilir. Meczup Mehir Ali sürekli "Her şey saçma, yapma, düzmedir" diye bağırıyor, bu da destekliyor bu fikri. Dünya malına kanmayın dercesine. Ama öte yandan acaba Gazneli Mahmut da mı eleştiriliyor diye düşünmedim değil. Hindistan'a çok sefer yapmış ve muhtemelen çok kan dökülmüştür bu seferlerde. Belki yarım bırakılan İranlı kızın hazin hikayesi ve hayaletli ev meselesi o seferlerin yapıldığı döneme, sarayın kuruluşuna, savaşların lanetine bağlanacaktı. Bu bir varsayım tabii şimdilik, Tagore'un bu konudaki düşüncelerini bilmemiz gerek bundan emin olmak için.

Öyküyle ilgili bir şey söylemek gerçekten zor, şimdilik bu kadar benden de. Bir de batılılar gerçekten doğudan çok şey çalmışlar. The Haunting of Hill House diye bir dizi izlemiştim, Shirley Jackson'un kitabından uyarlanmış. O dizi (ve belki kitap da) bu hikayedeki hayaletli saray anlatımından esinlenmiş diye düşünüyorum. Bütün hayaletli öyküler birbirine benziyor gerçi ama ama esinlenme ve daha fazlası olduğunun kanıtı, hem Tagore'un öyküsünde hem de dizide duyduğum Hamlet'ten yapılan alıntı. Bu kadarı da tesadüf olamaz. Kitap ve dizi arasında fark varmış gerçi, kitabı okumadan konuşmak istemem ama okurken diziyi hatırlattı fazlasıyla bu öykü. Hamlet alıntısı da cabası: "Gökte ve yerde, Horatio, sizin felsefenizde hayal edildiğinden daha fazla şeyler var."

5 yıl, 1 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Hikaye içindeki hikâyede masal havası vardı. Masalın yarım kalması -hem de en can alıcı yerde- 'bu ne şimdi' dedirtti. Belki yazar başka bir hikayesinde devamını getirmiştir.
Açıkçası hikayeden ne çıkarmam gerektiğini pek bilemedim. Yine de zevk , sefanın bağımlılık oluşturup insanı kendi felaketine sürükkediği anlamı çıkarılabilir.

5 yıl, 1 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Merhaba Hülya:)
Elbette ki öykümüzü okuyacağız, cuma günü konuşacağımızı düşündüğüm için rahattım açıkçası:)) Mail geldi çok teşekkürler:)
Ayrıca grubun sekteye uğraması hissini bende hissettim açıkçası umarım bu geçen haftayı es geçtiğimiz içindir sadece.

5 yıl, 2 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Merhaba.

Öykü kulübümüz sekteye uğradı sanki biraz. Geçen hafta konuşamadık. Bu öyküyü hafta sonu email adresi bulunan arkadaşlara göndermiştim. Ulaşmayan varsa mail adreslerini mesajla ya da buradan iletirlerse gönderebilirim.

Tagore öyküsünü okuyanlarla/okumayı düşünenlerle bu hafta konuşabiliriz.



5 yıl, 2 ay     
« geri ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar