Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Niçin Okuyoruz ki!

Tartışma Cevapları

11 ile 20 arası cevap gösteriliyor, toplam 28 cevap.
3 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Bu konu birçok defa açıldı. Belki bu yorumlardan aradığın cevabı bulursun http://www.vikitap.com/grup/tartisma/Neden-kitap-okuyoruz-2766

8 yıl, 7 ay     
1 kişiden 0 kişi beğenmiş.

En basıt cevabım, paylasım.. Bu sadece okumakla olmuyor dıyebılırsınız ama her paylasım seklının ayrı bır ıslevı ve guzellıgı vardır.
Bunun dısında bır suru cevap verebılırız elbette. Hayal gucu, zıhın calıstırma gıbı baslıklar altında bunları acıklayabılecek arkadaslarım coktur. Bana basıt olan cevap bıle yeter. Cunku her paylasım seklıne hak ettıgı saygı ve "raconuyla" yaklasırsak kısısel ve toplumsal gelısım konusunda cok onemlı bır asama kaydetmıs oluruz..

8 yıl, 7 ay     
2 kişiden 1 kişi beğenmiş.

tamam işte buu :)) tahmin ettiğim gibi tamamen ve haklı olarak kızıyorsun...okudukça cahil olduğumuzu daha çok öğreniyoruz ya en sevdiğim kısmı o benim de...o okumayanlar için yapabilecek çok az şey var zaten etrafında varsa öyle tipler onlara örnek oluyorsundur (onlar tersini kabul etse de)
senin sorun ettiğin kısım sanırım okuduklarını paylaşacak kişilerin azlığı bu kısımda ben de zorlanıyorum, eğitimciyim ve eğitim camiasında kitap okumayan hatta okuyana laf eden birçok kişi tanıyorum ne yazıkki... o onların sorunu, ben ne zaman istersen okudukların ve benim okuduklarım hakkında seninle fikir alışverişi yapabilirim(ayrıca benim anladığım; bu site de buna hizmet etmekte)... bu demek değil ki ben çok biliyorum; hatta edebi yönden bir eseri eleştirmem olanaksız ve abes olur. @bilgeçetin

8 yıl, 7 ay     
8 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Offfff! Yine mi aynı, nakarat gibi başlıklar...........

Belki. Ama bu seferki biraz daha yakarış niteliğinde bir başlık. nida ifadesi -ki' den anlaşılacağı gibi.

Son birkaç gündür kendi kendime yineleyip durduğum bir soru.
Niye Okuyoruz ki!
Etrafındaki kimse okumazken,işte bu sebepten okuduğun bir kitap hakkında fikir paylaşımı yapma durumun yokken, okudukların seni maddi olarak beslemeyecekken,(manevi beslenip olgunlaşmayı kimse farketmiyo zaten) niye okuyoruz ki? kısacası demem o ki;
Facebok, twitter hesaplarında paylaşacak özlü söz niteliği taşımayan, özellikle entelektüel birikime kapı aralayan kitapları ne için, niye okur insan?
Biri bana açıklasın lütfen.

8 yıl, 7 ay     
1 kişiden 0 kişi beğenmiş.

şurdaki paylaşımlar sayesinde yazmanın, yüzyüze konuşmaktan daha zor olduğunun bir kez daha farkına vardım. :)) 'cahil' kelimesini ben severim. Ve benim kabul ettiğim bir şeyi de herkesin kabul etmesini tabiki beklemem çocukça( çocukları çok severim :)))) olur. (gelişimde geçen bir terim egosantirizm-çocuklardaki bencillik- ;) ) 'Kendime dışarıdan bakmak' söz öbeğini de çok sevdim bu arada ;) ben de yapmak istesem de çok başarılı olamıyorum sonunda, yaşadığım olaylarda kendimi haklı çıkartıyorum :))

eleştiriyi de çok severim, ama Bilge, edebi yönden eleştiremem dedim çünkü o konuda bilgim tam değil. Hazır paylaşım iyidir, candır diyorken son okuduğumuz kitaplar hakkında fikir alışverişi yaparsak sevinirim. Ben Kadının Fenni( Feyza Altun Meriç) ni yeni bitirip bugün Yetim Kalacak Küçük Şeyler ( Oya Baydar) e başladım. İçinizde Yetim Kalacak Küçük Şeyler i okuyan var mı?

8 yıl, 7 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Kanımca tamamen bireysel bir aktivite okumak. Paylaşırsın ya da paylaşmazsın daha da ötesi paylaşamazsın bazen :( Güzel bir söz, bir tebessüm ve günaydın paylaşmayan bir ortamda çalışıyorum. Kime neyi paylaşmaktan bahsediyoruz.. Sadece kendim için okuyorum. Paylaşmaya gelince canım isterse ve yeri gelirse paylaşıyorum:)

8 yıl, 7 ay     
1 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Bu duruma düşmemek için okuyorum:)
https://www.youtube.com/watch?v=T8FUH8g0AGI

8 yıl, 7 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

ve bence artık kitap okumak insanlara normal gelmeli kendi içinde normalleştirmeli , çevrenizde ki insanlar kitap okumuyor size uzaydan geliyor muamelesi yapıyor diye yaptığınız şeyin inanılmaz farklı zor ne bileyim üstün bir eylem olduğunu düşünmek gereksiz
bir işçi çatı kiremiti döşerken ne bileyim birisi bahçesindeki çiçekleri sularken biz neden kiremit döşüyoruz yok efendim çiçekleri neden suluyoruz acaba ben bu çiçekleri sulamasam halim ne olur diye soruyor mu? bunların hepsi kendini ve yaptığı eylemi abartma sanatı

8 yıl, 7 ay     
5 kişiden 5 kişi beğenmiş.

Zaten bir okuma kültürü var. Herkes okuyor. Kitap okumasalar dahi. Bilgisayar ve cep telefonundan sürekli bişeyler okuyor insanlar. Bazen bu ekranlardan okunan bazı şeyler, bazı kitaplardan daha nitelikli olabiliyor. Okumanın cahilliği giderdiği bir efsanedir yalnızca. Köydeki kocakarı bir profesörden daha bilge olabilir yerine göre. Havva Ana aklıma geliyor mesela. Bir de her gün TV'lerden birilerinin sözcülüğünü yapan akademisyenler var... Kavramlar bile esnek sanki. Kim cahil kim bilge. Okumak iyidir, cahillik kötüdür'ü neye göre söylüyorsunuz. İki şey önemli burada bence: 1.Okuduğun şeyin niteliği 2. Okuduğunla kurduğun ilişkinin biçimi

Sonuçta okumak statümüzü yükseltmez. Bu kadar büyütmeyelim okumayı, bu kadar çok anlam yüklemeyelim okumaya, sadece okuduğumuzdan keyif alalım...

8 yıl, 7 ay     
2 kişiden 1 kişi beğenmiş.

@YoğurtÇorbası Birbirimzden farklı değilsek neden birbirimizin aynısı değiliz? Bir işçi kiremiti neden döşediğini sorgulamaz çünkü bu onun işidir. Bunu yapması gerekir. Mecburdur. Okumak mecburiyet değil oysa ki? Ama bir doktor çıkıp kiremit döşese yaptığı şeyden belki gurur duyar, belki duymaz ama onun için ekstra bir durumdur. En nihayetinde bunun için bir çaba harcamıştır. Emeğinin bir kısmını bu işe ayırmıştır ve bu onda farklı bir çağrışım yapar. Şayet mutlu olduysa kiremit döşerken yaşadığı duyguları bu işi yapanlarla paylaşmak ister. Kiremit işçisi ile paylşırsa, işçi kendisi için belkide sıkıcı olan bu işi bir başkasının heyecan içinde yapmasına şaşıracak bu durumu anormal bulacaktır. O halde bunu bir işçi ile paylaşmak çok mantıklı bir iş değildir. Tıpkı kendisi gibi bunu emeğinden zaman ayırıp yapan ve zevk alan biri ile konuşmak yaşadığı tecrübeleri onunla paylamşak daha mantıklı gelecektir ona. Kim bilir belki, acemi olduğu için ayağı takılmış, düşme tehlikesi yaşamıştır. Bu müthiş bir maceradır onun için.
Çiçekleri sulayan kişi ise bu çiçekleri sulamasam halim nice olur diye düşünmez , çiçeklerin hali nice olur diye düşünür. Düşünülmesi gereken şey budur. O kadar çok okunması gereken kitap var ki okumaz isem o kitapların hali nice olur.
Hiç birşey olmaz mı . Hayır hayır onlar bunu haketmiyor.
Çatı başında kiremit döşeyen tek uzaylı ben miyim? Neden okuyamdığım çiçeklerim için hayıflanacak başka uzaylı bulamıyorum.

Birbirimzden çok farklıyız yoğurt çorbası hemde çok.

8 yıl, 7 ay     
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar