Akurgu Kitap Kulübü

Kitap konuşalım,tartışalım,kurgu dışı..


Tür: Genel | Açılış, 25 Şubat 2015
<< tüm tartışmalar

EYLÜL - OTOMATİK PORTAKAL - ANTHONY BURGESS

Tartışma Cevapları
« geri 1 2

1 ile 10 arası cevap gösteriliyor, toplam 17 cevap.
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

ilk olarak kitap ağır argo ve kelime tekrarı içeriyor buna katılmamak mümkün değil .

konu akıcı ilerliyor , aynı zamanda yazar çok derin konular üzerinde durmuş.ama mesaj kaygısıda olduğunu zannetmiyorum.

gençlerin şiddete yönelme sebepleri,ailelerin yapısı devletin baskıcı duruşu bunlar üzerinde aslında uzun uzun konuşulabilir
sokaklarda şiddet kol geziyor can güvenliği yok ama bir yandanda polisin ağır bir şiddet uygulamasına rağmen şiddet meşru şiddetle önlenemiyor.
bunun üzerine şiddetin alternatif iyileştirmesi üzerinde durulmuş.bu da çok tartışmaya açık bir yöntem.devletin suçlu üzerindeki gücü yaptırımı nerede başlayıp nerede bitmeli. bu kadar psikolojik baskı doğru mudur.hapishanelere alternatif olabilir mi.
Ben başarılı bir kitap olarak buldum.burgess en azından çok önemli konular hakkında aklımızda soru işaretleri oluşturuyor.çözümler üzerinde alternatifleri sorgulatıyor.

8 yıl, 7 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

kitabın finalinden bahsettim;şartlanmadan kurtuluyor;evlilik,çocuk ve kötülüğü azaltmak istiyor kendi iradesiyle.Çıkarılan son bölümde dahada iyi olmuş alex,yazar zeki iyi bitirmiş..

8 yıl, 7 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Kitabı orjinal dilinde okumak isterdim. Çünkü bazı kitaplar özgünlüğünü yitirebiliyor çeviri sonrası. Kitabın dili bu nedenle beni rahatsız etti. Bahsettiğim şey sadece argo oluşu değil. Örneğin; Hakan Günday da genel itibariyle argo ve küfür kullanan bir yazar fakat hiçbir kitabında irite olmadım. O nedenle bu kitabı yazım dilinde okumak sanırım daha keyifli olurdu.

8 yıl, 7 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

@iremkesen yazar zaten bu kitapta biraz irite olmamizi istiyor. Günlük argo kullansa bu etkiyi yakalayamaz. Belli bir yere kadar rahatsizlik duyulmasi alex`in trajik sonunun altini çiziyor.

8 yıl, 7 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Peki, kabul edilebilir ise az suç işlemiş diyelim. Zaten kitabın özü din değil zaten. teşekkür ederim, faydalı bir kitap değerlendirmesi oldu.

8 yıl, 7 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

@elfasya Kitabı 2. kez okuyorum,bitirip araştırdıktan sonra yazıcam ama şimdide yazasım geldi;

-iremin dediği başka bir şey,bence hiç bir dil,hiç bir dile çevrilemez,artı o dilde tam karakterin ağzını ne kadar uygulayabilmiş onun için o dili bilmek yeterli değil kültürü bilmekte gerekiyor,herkes en fazla ingilizce bildiğine göre italyanca yazardada ne kadar italyanca öğrenebiliriz?
karşılaştırmalı okumadım ama çevirmenin iyi bir hava yaratamadığını düşündüğümü hatırlıyorum,bu uzun konu..

-"Burgess anti-kahramanı için yeni bir dil yaratır: Yakın geleceğin argosu nadsatV.." tanıtım yazısında gelecekte argoyu böyle kulllanmış adam,yoruma biraz kapıyor karaktern üsllubunu , bunu demek istemedin sanırsam elf..,

-karakterin kendisindeki irrite edici olması ayrı,karakterin uslubuna okuyucuya eserle bütünsel mesaj vermek için artı bir irite eklenmesi ayrı,ben yazarın alexin diline ayrı bir irrite dozu eklediğini düşünmüyorum.

8 yıl, 7 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Telhappy tam anlamıyla bir iyiliğe dönüşten bahsedilemez bence biraz zorlama değil mi? Kendi iradesi dışında zaten iyi davranmadiginda biyolojik olarak bundan zarar da görüyor. Ama sanırım ikinci okumaya ihtiyaç duyacagim.

8 yıl, 7 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Bence davranışı etik değil ama suça battığı da söylenilemez,O anlamda öyleyiz,kitabın tanıtımında yazar clockwork orange'a olabilecek en yüksek derecede gariplikleri barındıran kişi diyorda sen farklı düşünmüsün güzel incelemişsin,tebrikler..,orangeada doğal diyor..

Papazın tedaviyle suçu oradan kaldırmayı şiddetle destekleyeceği yerde,tersini yapması yazarın düşünelim diye koyduğu bir çelişkili bir bölümmü değilse ne mesaj vermek istiyor anlamadım.Seçemediğimizde insanlıktanda çıkmayız,çok derin konu.Dine girmiyim. O.g.rehberide hicivli sıkmıyor tavsiye ederim.

8 yıl, 7 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Alex'in argo dilini ve ortaya saçtığı dehşeti okumakta her ne kadar zorlansam da kitabın derinliği beni büyüledi. Toplumun 3 sacayağını ( hükümet ile devlet, papaz ile din, yazar F. Alexander ile entekllektüel kesim) çok iyi analiz edilmiş.
İlk 80 sayfada umarım kitap kötü bir aksiyon türü değildir derken; "Tanrı ne ister? Tanrı iyilik mi ister yoksa iyi olma seçeneği mi? Kötülüğü seçen bir insan, kendisine iyilik dayatılmış bir insandan bazı açılardan daha üstün olabilir mi?" sorusuyla gerekli cevabı verdi.
F. Alexander ve tayfasının özgürlük geleneğini savunurken ya da yola öyle çıkarken suça batmaları üzücüydü ve hayal kırıklığı yaşattı.
Aynı şekilde din adamının da öyle..
Anthony Burgess yazarı artık favorilerimdendir. Yazarı bana kazandıran siz 'Otomatik Portakal'lara da teşekkür ederim :)

8 yıl, 7 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

Din adamı nasıl mı suça battı? Hemen anlatayım. Hapishanede Müdür'ün takdirini toplamak için mahkumların eylem planlarını (kötü yemeklerin eylemi vardı mesela) ispiyonlaması. Alex'le bu konuda işbirliği için de olması bana bir pek ahlaklı bir davranış içinde olmadığını bana en başta düşündürdü. Tabi suçlularla sonu muhtemelen bir suçla sonlanacak bir eyleme ortak mı olsun denilebilir, bu konuda tam bir taraf durumunda değilim.
Ancak bence asıl suçu inanmadığı bir tedaviye temelinde de fikre sessiz kalmasıyla işledi. Bunu papazın şu ifadelerinden alıyoruz: "İyilik içten gelir. İyilik seçilen bir şeydir.İnsan seçemediğinde insanlıktan çıkar." ... "(Alex 'iyi bir insan olmak çok hoş olacak efendim' dediğinde) İyi bir insan olmak çok da hoş olmayabilir.İyi bir insan olmak korkunç olabilir.Bunu sana söylerken kulağa ne kadar çelişkili geldiğini biliyorum.Bu mesele yüzünden gözüme gecelerce uyku girmeyeceğini biliyorum.Tanrı ne ister?Tanrı iyilik mi ister yoksa iyi olma seçeneğini mi? Kötülüğü seçen bir insan, kendisine iyilik dayatılmış bir insandan bazı açılardan daha üstün olabilir mi?"
Sonuçta ortaçağda Avrupa'sında din adamları tarafından para karşılığı günahlardan kurtulmak amacıyla insanlara kilisede belge (endüljans) satışı yapıldı. :) Kitap o kadar da ütopik değil :)
Hepimiz sabah kalkıp akşam yatana kadar kurulmuş bir sistemin işleyen çarkları olarak; benzer mesai saatlerinde, benzer işlerde çalışıp, benzer şekilde eğlenen, tv izleyen, çocuk yetiştiren, erken yaşta emeklilik hayalleri kuran aslında meyve gibi doğanın bir parçası olan ama doğadan koparılmış "Otomatik Portakal" lar değil miyiz? :)

8 yıl, 7 ay     
« geri 1 2
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar